Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 11-и път БАИТ връчва годишните си награди

Снимка: bait-awards.bg

На 24 февруари, БАИТ ще връчи 8 награди в различни категории за принос в развитието на информационните и комуникационните технологии. Събитието се организира за единадесета поредна година и ще се проведе в онлайн формат, във виртуално студио.

Най-много кандидатури – 22, са били подадени в категорията за разработчици, каза пред Радио София Весела Калачева, изпълнителен директор на БАИТ.

„Те са буквално във всички сфери, в които са могли да работят нашите колеги имаме такива проекти. За образователната награда дойдоха 21 кандидатури - имаме детска градина, която участва, основни и средни училища, ВУЗ-ове. В надпреварата се включиха и  образователни инициативи и платформи, създадени от IT компании“, каза Весела Калачева.

По думите й, IT компаниите през последните години се опитват да наваксат недостига на кадри в IT индустрията и често организират собствени образователни инициативи, за да успеят да подготвят кадри в сферата.

За младежката награда са постъпили 11 кандидатури, добави Калачева.

Младите хора са работили по теми като например робот, който се задвижва от еко енергия, полуавтономен дрон за доставки, смарт електромер и платформа, базирана на невронни мрежи“, каза изпълнителният директор на БАИТ.

По традиция, Наградата за специален принос ще бъде връчена от Президента на Република България. Тя се дава по решение на журито, чрез вътрешни номинации, за изключителен принос в развитието на информационните и комуникационни технологии в България.

Подробности можете да чуете в звуковия файл

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна