Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лозари от Бургаско излизат на протест днес (ОБНОВЕНА)

| обновено на 25.02.22 в 11:52
Снимка: lozari.bg

Близо 50 лозари от бургаска област блокираха за кратко движението по пътя Поморие –Слънчев бряг. Те протестират заради ниските субсидии за сектора и искат оставката на ръководството на Изпълнителната агенцията по винарство и лозарство. 

Лозари от Поморие, Карнобат, Руен и Несебър се събраха на протеста. Със знамена и плакати те излязоха на пътя и блокираха за 15 минути движението на колите. От 30 на 300 лева да се увеличат субсидиите за декар лозе настояват протестиращите:

"В Европейския съюз ние сме държавата с най-ниски субсидии. Не може при един разход на килограм грозде от един лев, лев и десет, ние да го продаваме на 50-60 стотинки. 

Горивото поскъпна, трудът поскъпна, препаратите поскъпнаха, как да се издържаме. Това означава, че държавата ни обрича на фалит.

Няма и работна ръка, с тези цени и на гроздето, че ние ще се откажем накрая."

Оставката на директора на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев искат лозарите:

"Има много тежки обвързаности по места в цялата система. Като се започне от директора, до всички агенции по места. Искаме млади хора, да бъдат назначени с конкурси на всички нива. Искаме тотална смяна. "

Това не е първият протест на лозарите, Преди 6 месеца със същите искания те отново протестираха.

По думите на Селим Иса, който е в Управителния съвет на Националното сдружение на българските лозари, секторът работи на загуба, защото разходите им на декар са значително по-високи от приходите им:

„На всичко се вдигнаха цените, разходите също - два пъти и половина. Има в бюджета заложени едни над 30 млн. лв, които могат да бъдат разпределени в сектор, но за да се излезе от кризата трябва да има по 300 лева за субсидиране.“

Лозарският сектор загива, предупреди Селим Иса. Той посочи че през последните 15 години от близо 1 млн. декара лозя в страната са останали 270- 300 хиляди декара.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени