Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Тафров: В България има много рупори на руската пропаганда, преките заплахи са хибридни

Стефан Тафров
Снимка: БГНЕС

ООН няма юридическите инструменти да наложи на Русия да се изтегли от Украйна, но отразява световното обществено мнение. Огромният брой държави осъждат поведението на Русия. Това каза в интервю за БНР Стефан Тафров, бивш посланик на България в ООН.

„Резолюциите на Съвета за сигурност имат задължителен характер, но там Русия има право на вето. Резолюциите на Общото събрание на ООН нямат задължителен характер, но имат политическо значение. Именно по силата на такава резолюция 100 страни членки обявиха анексирането на Крим през 2014 г. за незаконно. В този смисъл то не е законно по силата на международното право“, поясни той.

Тафров определи случващото се в Украйна като „агресивна война, завоевателна война“.

Стефан Тафров не намира паралели между Косово и Украйна. В предаването „Преди всички“ той посочи, че „Украйна никого не се е опитала да изтреби“.

Тези бълнувания на Путин за антисемитизъм са смешни. Самият президент Зеленски е евреин. Цялата руска пропаганда по отношение на нацисти и т.н. е несъстоятелна.“

Тафров заяви, че Путин е „диктатор, който е изгубил връзка с реалността“.

Много е трудно чисто военно-технически да се оказва военна помощ на Украйна, докато трае самият конфликт, отбеляза Тафров относно изразеното от украинския президент разочарование от подкрепата на западните страни.

Относно вчерашните дебати около декларацията на Народното събрание за събитията в Украйна Тафров подчерта, че е „достойно за съжаление, че не всички партии гласуваха тази декларация“.

Преките заплахи срещу страната ни са хибридни, смята Стефан Тафров.

„Ние сме фронтова държава. Ние сме черноморска държава и това, което се очертава в близко бъдеще, е засилване на хибридните атаки на Русия срещу България.“

Той допълни, че в България има „много рупори на руската пропаганда, които получават лесен достъп до медиите“.

Мнението на Стефан Тафров в детайли чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна