Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полк. Вилис Цуров: НАТО не може да изпрати войски в Украйна

"България е много уязвима страна в НАТО, политиката за превъоръжаване е само на книга"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"България се явява много уязвима страна в НАТО. Политиката, която се води за превъоръжаване на българската армия, е само по книги и се декларират само приказки пред НАТО. ... След обявеното от президента Байдън военно подкрепление на източния фланг, без да спомене България, по Си Ен Ен адмирал Мълън, който е бивш шеф на Съвета на началник щабовете, спомена България, но със забележката, че България е нервна, когато става дума за някогашната Руска империя. Понякога умишлено дипломатите не споменават държавата, че е застрашена, за да не нарушат сътрудничеството със съответната държава".  

Това каза пред БНР полк. Вилис Цуров, председател на УС на Съюза на офицерите от резерва "Атлантик", който е работил в структурите на НАТО и ООН.

"НАТО е присъствало в Черно море не за да помага на Украйна, а на България, тъй като ние отдавна декларираме, че не искаме чужди войски на наша територия, а НАТО иска неговата територия да бъде защитена, затова в много случаи чрез натовски кораби се защитава нашата територия", добави той и подчерта:

"Принципите на НАТО са, че не може да изпрати свои войски в Украйна, защото тя не е наш съюзник, но можем да я подкрепим по всички други линии, които са възможни. Такива са дипломатическите преговори, материалната помощ, оказване на влияние в структурите на ЕС, военна помощ, посрещане на бежанци и др". 

Украйна е оставена сама да се защитава, но това са политически решения по силата на договори, посочи полк. Цуров и уточни:

"Русия наруши най-малко два договора - минските споразумения и Будапещенския договор за контрол на ядрените оръжия". 

По думите на полк. Цуров дори и Владимир Путин да успее да смени правителството в Киев, той няма да може да промени отношението на украинския народ към руския, които са много близки:

"Това ще остави кървава следа години наред, а може и цял век след тази инвазия".

Интервюто на Снежана Иванова с полк. Вилис Цуров в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна