Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът Кличко: Киев е обстрелван с ракети и вече е в отбранителна позиция

Хората правят снимки на отломки от ракета на улицата след обстрел през нощта в Киев, Украйна, 25 февруари 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В днешния втори ден от руската инвазия в Украйна руски военни части продължават ударите си по суша и по въздух, като настъпват към столицата Киев от две посоки. Съобщава се за стотици жертви и от двете страни.

Руските сили достигнаха до столицата на Украйна и вече се водят сражения в северен квартал на Киев. 137 са украинските жертви в първия ден от военната операция, сред тях има и цивилни.

Украинската армия твърди, че са ликвидирани 800 руски военнослужещи, а украинският президент Володимир Зеленски поиска военна помощ от НАТО и ЕС, като заяви, че Киев е готов да води преговори с Русия за неутрален статут.

Киев е обстрелван с ракети и вече е в отбранителна позиция, съобщи кметът Витали Кличко. От руска страна потвърдиха, че са блокирали столицата от запад и заявиха, че няма да бомбардират жилищни квартали.

По-рано бяха разпространени кадри с руски танкове в северния киевски квартал „Оболон“.

Руската армия вече превзе летище „Хостомел“ в близост до Киев, а при сраженията са ликвидирани 200 души от спецчастите на Украйна, съобщи военното министерство на Москва. 

В ново видеообръщение президентът Володимир Зеленски разкритикува Европа за бавната реакция срещу руската агресия и призова всички европейци с боен опит да се включат в сраженията на страната на Украйна.

Бойният дух на украинската армия Зеленски се опита да повдигне с думите: Бъдете твърди, вие сте всичко, което имаме!

Руските сили вече установиха контрол и върху ядрената централа "Чернобил". От украинската атомна агенция съобщиха, че са отчели повишено ниво на радиация, но засега няма опасност за жителите на Киев, който се намира на 100 км. 

Сепаратистите части на ДНР и ЛНР в Източна Украйна атакуват позиции на украинската армия с подкрепата на руските военни. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русия отново нанесе удари в Харковска област на Украйна

Руските сили отново нанесоха удари по украинската Харковска област. Има ранени. В същото време Кремъл обяви, че руските сили са свалили десетки украински дронове и пускови установки HIMARS. Девет души са пострадали в резултат на руски удар по жилищен район на град Дергачи в Харсковска област, съобщи в "Телеграм" управителят на областта Олег Синегубов...

публикувано на 26.06.24 в 17:46
Юлиян Попов

Юлиян Попов: Ще се промени маркетингът на Зелената сделка, но не и същността ѝ

Ще се промени маркетингът на Зелената сделка, но няма да се промени същността ѝ . Това каза пред БНР бившият министър на околната среда и водите Юлиян Попов, старши съветник на Европейската фондация за климата. " Зелената сделка ще получи някакво друго име , за да не се асоциира със Зелената партия, която не е много успешна в момента, в долна..

публикувано на 26.06.24 в 17:29
Жозеп Борел

ЕС осъжда решението на руските власти да блокират достъпа до повече от 80 европейски медии

ЕС осъжда напълно необоснованото решение на руските власти да блокират достъпа до повече от 80 европейски медии в страната, се  казва в изявление на върховния представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел. То е в отговор на обявената вчера от Русия забрана на достъпа до 81 европейски медии, сред които българските "24 часа" и..

публикувано на 26.06.24 в 16:41

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на джаз фестивала "Д-р Емил Илиев“ в Боровец

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев“ в Боровец през август.  Директорът на фестивала Татяна Илиева обясни: "Фестивалът няма и никога не е имал комерсиална цел. Единствената цел на събитието е много благородна - да се подпомогне развитието на летния планински туризъм в курортния комплекс..

публикувано на 26.06.24 в 16:39
Тодор Галунов

Проф. Тодор Галунов: ГЕРБ протоколно ще предложат кабинет, но шансът му е нулев

ГЕРБ протоколно ще предложат кабинет, но шансът му е нулев .  Това каза пред БНР политологът и университетски преподавател проф. Тодор Галунов. Борисов: Ще предложим правителство на малцинството "Първият мандат на ГЕРБ, ако не стане някаква допълнителна уговорка, каквато поне до момента официално аз не виждам, няма как да мине. Ако те..

публикувано на 26.06.24 в 16:37

Медийна грамотност, инструменти и алгоритми

Трябва да дадем повече инструменти, с които да си служат и децата, и родителите, и учителите, когато потребяват информация .  Това каза пред БНР Боряна Гидикова от УНИЦЕФ . "Трябва по-често да се говори. Да се намира пътят към децата - как те потребяват съдържанието, какво правят в смартфона. Не е достатъчно само да ги ограничаваме с различни..

публикувано на 26.06.24 в 16:06
Служебният министър на финансите Людмила Петкова

Според финансовия министър е технически възможно България да въведе еврото от началото на 2026 г.

Финансовият министър Людмила Петкова заяви, че технически най-възможно е България да въведе еврото от началото на 2026 г.  По-рано Европейската комисия обяви чрез конвергентен доклад, че към момента страната ни не изпълнява ценовите критерии за въвеждане на общата валута: "Очакванията са не по-късно от края на годината да бъде изпълнен и критерият за..

публикувано на 26.06.24 в 15:59