Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Велико Търново и в Хасково обсъждат прием на бежанци от Украйна

Снимка: Здравка Маслянкова

Областните управители на Велико Търново и Хасково настояват за извънредни сесии на общинските съвети, на които да бъдат обсъдени възможностите за предоставяне на ресурси за приемане на бежанци от Украйна.

На извънредните сесии на общинските съвети в най-спешен план да се обсъди какви активи – общински жилища и други сгради, може да бъдат предоставени за прием на българите и украинците, търсещи закрила в България от военните действия в Украйна, посочи областният управител на Велико Търново Людмила Илиева:

„Каква е възможността за по-нататъшно обезпечаване на пребиваването на тези бежанци на територията в страната? Да окажем максимална подкрепа на тези бедстващи граждани“.

Областни управители са възложили проучване на държавния сграден фонд, който може да приеме бежанци от Украйна, но възможностите са малко. Не е възможен прием в бежанските центрове, коментира областният управител на Хасково Катя Панева:

„Двата центъра, които са на нашата територия, са от затворен тип. Там не може да се приемат точно такива бежанци, там е  малко по-специфично. В Харманли е препълнен капацитетът му. Ние затова отправяме питане към общините евентуално за такива бази, където да бъдат настанени“.   


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна