Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Урсула фон дер Лайен: Украйна принадлежи към ЕС

| обновено на 28.02.22 в 09:03
Снимка: Reuters

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Евросъюзът би искал Украйна да се присъедини към него. Коментарите ѝ бяха направени часове, след като ЕС обяви, че ще помага с оръжия на Украйна, за първи път в историята си.

Урсула фон дер Лайен посочи, че Украйна вече участва в някои процеси на интеграция, включително в енергетиката:

„Мястото им е при нас, те са едни от нас и искаме да се присъединят“.

Европейският съюз и повечето западни страни затвориха въздушното си пространство за руски самолети в отговор на нахлуването на Русия в Украйна. Канада съобщи, че самолет на „Аерофлот“ е навлязъл в канадското въздушно пространство въпреки забраната. Самолетът е извършвал полет от Маями за Москва вчера. Съединените щати все още не са спрели руските самолети, въпреки че също обмислят подобна забрана.

Американското посолство в Киев призова гражданите на САЩ в Украйна да я напуснат „със собствени възможности“, ако смятат, че е безопасно. От представителството на Вашингтон предупредиха, че на граничните пунктове с Полша и Молдова са струпани много хора и за преминаване се чака дълго, до 30 часа.

Последствията от икономическите санкции. След като някои от банките в Русия бяха изключени от международната система за плащания Swift рублата се понижи с 30% спрямо щатския долар. А руската централна банка нареди на брокерите да преустановят всички сделки с чуждестранни юридически лица и институции, които искат да продадат руските си инвестиции като дялове и акции. Активите на банката също ще бъдат замразени, ограничавайки достъпа на страната до задграничните ѝ резерви.

В същото време украинският президент Володимир Зеленски заяви в телефонен разговор с британския премиер Борис Джонсън, че следващите 24 часа са от решаващо значение за Украйна, предаде Ройтерс. От своя страна Джонсън е уверил, че Великобритания и съюзниците й ще направят всички възможно, за да гарантират, че отбранителната помощ, обещана на украинските власти, ще достигне до страната.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна