Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на рублата с 30% спрямо щатския долар

| обновено на 28.02.22 в 11:15
Обменно бюро в Москва
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рублата се понижи с 30% спрямо щатския долар, след като западните държави обявиха нови санкции срещу Русия, предаде БиБиСи.

Новият рекорден спад идва, след като някои от банките в Русия бяха изключени от международната система за плащания Swift.

Прекъсването на руския достъп до системата Swift е най-суровата мярка, налагана досега на Москва заради конфликта в Украйна. Активите на руската централна банка също ще бъдат замразени, ограничавайки възможността на страната да има достъп до задграничните си резерви.

В неделя централната банка на Русия призова за спокойствие на фона на опасенията, че може да има наплив за теглене на влогове.

При старта на търговията в понеделник руската валута се срина с близо 40%, достигайки ново рекордно дъно към 119 рубли за долара, преди да опита известна стабилизация около и малко под 110 нивото, обезценявайки се с около 30% в рамките на деня.

В неделя Руската централна банка обяви редица мерки в на вътрешните пазари в опит да омекоти негативните последици от западните санкции.

Централната банка заяви, че ще възобнови купуването на злато на вътрешния пазар, ще започне аукцион за обратно изкупуване без ограничения по отношение на местните търговски банки и ще облекчи ограниченията върху отворените валутни позиции на банките.

Анализатори от Rabobank обаче посочи пред Ройтерс, че западните санкции срещу валутните резерви на централната банка премахват и малката подкрепа за руската рубла. "Дори златото не е ликвидно, ако никой не може да използва валутния пазар за да го разменя. Днес ще има пълен срив на рублата...", пишат те.

Рей Атрил, ръководител на валутната стратегия в National Australia Bank, също коментира, че "сривът на рублата изглежда неизбежен в понеделник сутринта" и има повишен риск от неизпълнение на дълга на Русия (невъзможност за обслужване на руските задължения) в резултат на събитията през уикенда.

Графика долар/рубла


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна