Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младежи, излизащи от алтернативна грижа, с последна възможност за помощ от „Пътеки към свободата“

Снимка: Радио София

Проектът „Пътеки към свободата“ помага на младежи, излизащи от алтернативна грижа, да заживеят самостоятелно. Той е финансиран от Фонд „Активни граждани“ по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Това каза в студиото на Радио София Мариян Дянков – директор „Развитие програми“ в “S.O.S. Детски селища“ – България.

„Проектът е тригодишен. Започна в началото на 2020 г. и завършва в края на тази година. Целта е поне 210 младежи от България да получат подкрепа чрез социалната услуга, в подкрепа на самостоятелен живот. Става въпрос за младежи от 16-годишна възраст и до 1 година след напускане на грижа“, каза Мариян Дянков.

Той уточни, че “S.O.S. Детски селища“ – България работи в четири области – София-град, Перник, Велико Търново и Габрово.

„С този проект успяхме да стъпим в още три области – Русе, Стара Загора и Пловдив, в които към младежите, напускащи алтернативна грижа, отправяме тази последна покана за подкрепа. Надявам се до края на седмицата да се отзоват достатъчно млади хора. Важно е тази социална услуга от следващата година да стане част от пакета социални услуги, които получават младите хора в България“, добави Дянков.

До момента малко над 160 младежи са потърсили помощ чрез тази социална услуга, като над 100 от тях вече са получили реална подкрепа. Чрез проекта младежите биват подкрепяни в различни сфери, включително за здравни услуги, намиране на работа и осигуряване на жилище.

Желаещите подкрепа младежи, напускащи алтернативна грижа, трябва да попадат заявление, в което да е описано какви са и от какво имат нужда. То се подава на имейла на “S.O.S. Детски селища“ – България, адресирано до председателя на Управителния съвет. След разговор със социален работник се прецизират възможностите, а регионална комисия решава как младежите да бъдат подпомогнати, каза Мариян Дянков.

Подробности можете да чуете в звуковия файл

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени