Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хотели край Варна готови да приютят бежанци от Украйна

Снимката е илюстративна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В областната администрация във Варна е открит временен център за помощ и координация на пристигащите от Украйна, съобщи областният управител на Варна Благомир Коцев. Към центъра могат да се обръщат и украинските граждани, пристигнали у нас, които имат необходимост от някаква подкрепа или да бъдат настанени някъде. Новосформираното звено е разкрито в партньорство с фондация „Благотворителен фонд „Европа“, създадена от украинци, живеещи във Варна.

Украинските граждани ще бъдат посрещани от доброволци, ако имат нужда от подслон или медицинска помощ.

Телефонният номер, на който може да се обади всеки, който има желание да помогне на пристигащите е 0888 443 128.

Три хотела в околностите на Варна са в готовност да настаняват безвъзмездно бежанци от Украйна, водят се разговори със собствениците на други 10 хотела, които са заявили желание да помогнат.

Единственото място, откъдето получаваме информация за хора, които няма къде да отидат, е нашето консулство в Одеса, засега не съобщават за такива, допълни Коцев.

Заедно със своя заместник Павел Павлов областният управител посрещна пореден автобус с близо 50 евакуирани жени и деца от Одеса.

„Много е лошо. Особено в Киев. Отидохме в Одеса, спахме първата нощ в бомбоубежище и веднага тръгнахме с България“, споделя Елена Ивановна, която е пристигнала у нас и ще използва жилището си в Слънчев бряг.

В Дома на украинците във варненския квартал „Чайка“ дарители са донесли суха храна и хигиенни материали.

Искаме поне с някаква капчица да помогнем на нашия народ“, казва Татяна Ребитова – Яшар, която определя цялата ситуация като „много болезнена“ и изразява надежда украинските войници час по-скоро „да спасят държавата“.

„Малко вода, някои варива. Снаха ми е от Украйна – до Болград едно село. Роднините ѝ са там“, допълва Иван Иванов, който смята, че „не може така вероломно да се нахлува и да се обсебват територии“.

Хотелиерът Атанас Карагеоргиев изразява готовност да подслони бежанци в хотела си без да иска нищо насреща.

„Ние очакваме да отворим за Великден. 45 дни имаме, в които можем да приемаме съвсем спокойно хора. Имам готовност за 50% на единия хотел, 50% на другия. Това са около 150 стаи.“

Карагеоргиев е на мнение, че държавата е толкова „бюрократично обрасла“, че бежанците докато минат през службите по миграция и трудова заетост, ще дойде време да си тръгват.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна