Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1400 души са преминали през ГКПП "Силистра-Кълъраш" последните дни

| обновено на 28.02.22 в 15:57
5
Снимка: Незабравка Кирова

За последните няколко дни от началото на военния конфликт в Украйна през граничния пункт "Силистра - Кълъраш" са преминали близо 1 400 души.

Голяма част от тях пътуват за Турция и Гърция, по-малко са онези, които в декларациите посочват страни от ЕС или че ще останат в България.

Очевидци разказват, че през българо-румънската граница при Силистра преминават само леки автомобили. Преобладаващата част са студенти от други страни, които се прибират по родните си места, уплашени от военните действия в Украйна.

Сред тях е и Тара, която е от Иран. Минали са през Молдова и Румъния, а сега от България се отправят към Турция и от там към родната ѝ страна. За Украйна казва, че е вторият ѝ дом, учи там от пет години:

"Ситуацията е много лоша, много ракети, бомби. Хора крещят и умират".

На нашата граница престоят им не е дълъг, но на места са чакали по 12-14 часа, разказа Юсуф, който е от Азербайджан, учи в Украйна, но сега със семейството си пътува за Турция:

"Агресията на Русия – няма причини за тази война. Жените и децата не заслужават това. Надяваме се на помощ от Европа. Но не виждаме нищо".

В Силистра вече граждани имат готовност да предложат подслон на нуждаещи се.

В Секретариата на БЧК в крайдунавския град събират пакетирани храни, хигиенни материали, постелъчен инвентар и дрехи, като изискването е да са нови или да са минали химическо чистене.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна