Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Кючуков: Войната се върна в Европа като начин на мислене

"Вече водещ е балансът на силите"

Любомир Кючуков
Снимка: Росица Александрова, БНР

"Дипломацията е инструмент на политиката, а политиката този път не водеше към мир. Към тази война ние вървяхме дълго, упорито и неотклонно, това не стана за една нощ. Войната се върна в Европа не като факт, а като начин на мислене, като морално оправдан инструмент за решение на спорове. Мирът изчезна като състояние, като понятие в международната лексика и като цел в международната политика". 

Това каза пред БНР дипломатът Любомир Кючуков, директор на Института по икономика и международни отношения. 

Според него "виждаме поредната стъпка към международен безпорядък". 

"Следвоенният световен ред се гради върху институции и международно право. През последните години принципите последователно се нарушават, институциите се заобикалят, договорите се игнорират или не се спазват, валидните в международните отношения законови норми, подлежащи на контрол, се подмениха с понятието "базирани на правила отношения между държавите". Но между право и правила има разлика. Първото е общовалидно, второто се определя от отделни държави в съответствие с техните интереси. Следвоенният световен ред ерозира, но на негово място не изкристализира нов такъв, а започва да се утвърждава институционален и правен нихилизъм. Вече водещ е балансът на силите". 

В предаването "Нещо повече" Кючуков допълни, че ходът на боевете в Украйна определя хода на преговорите, "позитивно е, че двете страни седнаха на масата, негативът е, че няма информация за намаляване на интензивността на сраженията". 

"Важно е какво статукво ще фиксира прекратяването на огъня. Каквото и военно статукво да постигне Русия, на нея ще ѝ е трудно да го закрепи политически. Тя няма необходимия политически ресурс, който да ѝ осигури подкрепа в международен план. Най-тъжният парадокс е, че довчерашният непреодолим проблем, дал старт на войната - за членството на Украйна в НАТО, днес изглежда сред най-лесно разрешимите. Защото и президентът Зеленски публично допусна неутрален статут и търсене на други гаранции за сигурност извън членството в НАТО. Но проблемите с Крим, с Луганск, с Донецк, с военната агресия към Украйна дълго ще тровят международните отношения". 

По думите му дипломацията винаги има място, "дори когато трябва да фиксира следвоенно статукво, войната не решава проблемите"

Интервюто с Любомир Кючуков можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна