Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Велислава Донкина: Естествено е да се страхуваме, трябва да подхождаме с разум

Снимка: nadezhdahospital.com

"Епидемии, войни, катаклизми, въпреки че са естествена част от хода на живота, те са най-голямото предизвикателство към човешките ум и сърце. Много пъти те правят така, че много интензивни и драматични преживявания, лични за човека, се активират в такива моменти, но и са свързани с основни характеристики на начина, по който хората се държим в група, изправени пред вид заплаха. Ние не можем да се предпазим от страха, въпреки че заради оцеляването човек е в състояние да се адаптира към всичко". 

Това каза пред БНР д-р Велислава Донкина, клиничен психолог и доктор по психология към БАН. 

И припомни, че стресът има своята роля - да сме будни, бдителни, да се предпазваме, но "хората трябва да се опитват да останат разумни - да мислят, да подлагат на съмнение това, което виждат и чуват, да се обръщат към достоверни източници". 

"Това е единствената възможност да преодолеем онази особеност на функционирането ни, когато сме изплашени, която ни прави лесни за манипулация и подвеждане. В "Психология на тълпите" се казва, че лесният начин за управляване на хората е чрез насаждане на страх, чрез излъчване на лидери, в които могат да се припознаят, когато се внуши доверие в тези лидери, хората могат да следват всичко, което им бъде предложено. Това е много опасно". 

В предаването "Нещо повече" психологът допълни, че е естествено да се страхуваме, но трябва да подхождаме с разум

Интервюто с д-р Велислава Донкина можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна