Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В памет на композитора Михаил Големинов

Михаил Големинов
Снимка: Нели Гаврилова

На 26 февруари 2022 г. от света си отиде една от колоритните и самобитни фигури в българския музикален живот - композиторът Михаил Големинов. Поклонението е на 2 март от 15 ч. в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Неговата спътница, пианистката Анжела Тошева написа:

„Щастливи бяхме тези, с които сподели своя прекрасен свят и ни показа на дело какво означава да бъдеш свободен, верен на себе си и пълен с неизчерпаеми идеи и безусловна любов към всичко, до което се докосваш и което те вълнува.“ 

Син на акад. Марин Големинов, Михаил Големинов учи пиано, композиция,  хорово и оркестрово дирижиране в НМА “Проф. П. Владигеров”. През 1985 г. заминава за Австрия, където учи електроакустична и компютърна музика, композиция, оркестрово дирижиране и пиано във Виенския университет за музика и сценични изкуства. Работи в издателска къща “Доблингер” и за музиколожкото издателство във Виена. Реставрира стари ръкописи в музикалния архив на Музикферайн - Виена. 

Михаил Големинов е създател на специални шрифтове, които се употребяват в модерната нотация. Основател е на Orange Factory - музикално издателство и студио за компютърна музика и музикално оформление. Получава високи отличия на авторитетни форуми за съвременна музика. Музиката му се свързва с актуални течения в авангарда и постмодернизма. 

Спомени за младежките години заедно пази Валентин Геров - виолистът на София квартет. Чуйте ги в звуковия файл, където ще откриете и запис на част от цикъла Четири пиеси за камерен оркестър от Михаил Големинов.

Поклон пред паметта му!
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!