Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Манов: Сега изглежда, че преизбирането на Макрон е само формалност

Стефан Манов
Снимка: Силвия Великова

"Социологическите проучвания дават пет точки в повече за Макрон в сравнение с миналата седмица, което може би говори за това, че той се възползва от ситуацията в Украйна за предизборната си кампания. 28- 29 на сто на първи тур му дават проучванията", коментира в студиото на "Преди всички" анализаторът Стефан Манов от Тулуза, Франция за предстоящите избори за президент във Франция и как се отразява участието на Макрон в преговорите с Русия за войната в Украйна на неговото кандидатиране отново за президент.
"В момента сме една много страна ситуация, в която следващите след Макрон кандидати за президент - лидерката на френската крайна десница Марин Льо Пен, френският крайнодесен политик и кандидат за президент Ерик Земур и кандидата на републиканците - Валери Пекрез , са в границата между -  13 и 16 на сто и не се знае кой ще отиде от тях на втори тур. Първият тур е на 10 април.

Преди избухването на войната в Украйна се очакваше да има много ожесточена идеологическа битка на фундаментите на Франция - дали да бъде националистическа страна или пък да бъде все по единна с европейските политики, или пък да се повлияе от повея на Тръмпова Америка, без простащината на Тръмп.

Очертаваше се такава изключително интересна битка на тези диспути.

Но сега изглежда, че преизбирането на Макрон е само формалност. Той дори вчера написа едно писмо в регионалната преса, която е по-четена от националната. Там той практически стана кандидат, защото нямаше накъде повече да отлага, защото днес е крайният срок по депозирането", заяви още пред БНР Манов.

"Много интересен е контрастът, който се създава в международното обществено мнение и реалностите на вътрешнофренският политически прочит на макроновата активност спрямо Путин.

На международно ниво може би изглежда, че Макрон има някаква дарба да разговаря с Путин. Истината, от моя гледна точка е, че Путин леко се подиграва с Макрон. Тази дълга маса е именно това - едно унижение за Макрон. Той всъщност не постигна нищо - това са вътрешнополитическите коментари във Франция", каза още Манов.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна