Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тетяна Иванска: Путин е като див звяр, усетил властта като чужда кръв

Европа трябва да се отнася към Путин не като към президент на Русия, а като към маниакален престъпник

Тетяна Иванска
Снимка: личен архив

За боевете в Киев, стрелбата по деца и цивилни граждани разказва в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ Тетяна Иванска, журналистка, водеща в украинската телевизия „Апостроф ТВ“:

Това, което става в Украйна, е война. Русия продължава да разрушава страната ни – целят се в обекти, където са ступани много хора. На гарата в Киев има много майки с деца, които се опитват да заминат, и руснаците обстрелват гарата. Обстреляха родилен дом, училище, дом за сираци и детски градини. В момента сравняват със земята градовете ни. Но ние се организираме и ще устоим. Вчера една жена със сълзи на очи бягаше, както и аз, и през три блока избухна снаряд, и аз трябваше да изведа децата оттам на безопасно място. Като журналист, продължавам да се боря на информационния фронт, а като гражданка на Украйна, ще се присъединя към доброволческото движение, за да помагам на нашите момчета и момичета, които се сражават. Ще се борим до последната капка кръв.“

Какво даде увереност на Путин

„Сбърка и Путин, и цяла Европа. Никой в Европа не предполагаше, че Украйна е силна държава със силни хора. А Путин отдавна се е изолирал от света и не иска да разбере, че светът се е променил. Той още живее в Съветския съюз. Мечтае да го възроди и си въобразява, че всички искат това. Путин е като див звяр, усетил властта като чужда кръв и не може да ѝ се насити. Ще иска да я задържи за винаги. Но в същото време той се страхува от свободата, затова и той ще загуби войната с нас.

Проблемът на Европа е, че се опитват да се договорят с него, но това е невъзможно. Най-лошото е, че Европа не проумява на какво е способен той и си мислят, че могат да прозрат плановете му. Но Путин е като Пабло Ескобар – усетил властта, има много пари и смята, че с взривове и пари може да принуди всички да правят каквото той иска. Европа трябва да се отнася към Путин не като към президент на Русия, а като към маниакален престъпник.“

Санкциите

„Мисля, че санкциите няма да подействат, защото руският народ е свикнал да живее в робство. Те не умеят да се борят за свободата си и за правата си. Когато полицията в Русия арестува баба на 90 години, която протестираше, около нея имаше млади хора, които снимаха с телефоните си, но никой не се намеси, за да я защити. Затова те ще си мълчат и ще страдат и нищо няма да направят. Благодарна съм на Европа за санкциите, но това, което ние искаме, е да „затворят“ небето. Само това ще запази живота на нашите деца. В Харков при обстрела с ракети загинаха родителите на две новородени деца, те останаха сираци в деня, в който се родиха. Тези ракети убиват децата ни и мирните жители, а Русия лъже, че стреля само по военни обекти. Ако сега не се даде отпор на Русия, тези ракети ще полетят по-далече – към Европа.“

Пропагандата

„За случващото 50 процента е виновна пропагандата, но за другите 50 процента са виновни хората, които си мълчат и се преструват, че нищо не става. Те мълчат! Понякога става така, че по-страшният враг е не този, който обстрелва, а който мълчи, наблюдава и търпи. Но пропагандата в Русия наистина е страшна. Дори майките на загиналите и пленени руски войници отказват да повярват, че има война. Затова ги поканихме в Киев, да дойдат и да си вземат пелените войници. Така ще видят какво ни е причинил Путин. Но властите в Русия не им позволяват да дойдат в Украйна, нито да вземат телата на убитите, а за пленниците казват, че всичко това е лъжа.

Не разчитайте на олигарсите, които доста хитро недоволстват – уж казват, че са против войната, но не казват кой запали тази война, защото се страхуват за живота си.

Ние не искаме нищо друго, освен Европа да „затвори“ небето, ние ще свършим всичко останало сами. Но, моля, „затворете“ небето и спасете децата ни, а ние ще спасим страната си. Ако запазим своята държава, ние ще запазим и Европа, и света."

Мечтая за...

„Днес от 10 дена война за първи път поспах четири часа, защото отидохме при майка ми. Децата ми спаха и то без бронежилетки и каски на главите си, а с пижами, защото ние така спим тук – с метални каски на главите и бронежилетки. Единственото, което искам, е да се върна вкъщи. Да се върна вкъщи и да започна да възстановявам това, което Путин разруши. Но ако не „затворят“ небето над нас, никой няма да се върне вкъщи. Европа също няма да се върне вкъщи. Всички ние – цивилизованите страни – сме заплаха за Путин и благодаря на всички, които ни подкрепят. Това е много важно за нас."

Превод от украински Албена Стаменова

Чуйте цялото интервю от звуковия файл.

Снимка – ФБ профил на Тетяна Иванска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна