Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Кристиан Банков:

Социалните медии дадоха тласък на свободата да изграждаме желателни варианти на себе си

| обновено на 07.03.22 в 11:29
Снимка: Ройтерс, архив

Що е то самоличност в дигиталния век? Живеем ли в постистина, докато гледаме света през екраните на своите устройства, и до какво може да доведе това в глобален план?

Темета коментира в “Нашият ден“ проф. Кристиан Банков,  преподавател по семиотика и философия в Нов български университет:

“Интернет доведе до един съвсем нов формат на общественото мнение, даже на социалната тъкан, това което ни обединява като общество. То се разби и фрагментира и това има много важни последици – и за управлението на обществото, и за нашето съжителство. Това се отразява както на отзвука от войната, така и на локалните политически борби. Структурата на нашата култура се промени дълбоко.“

Самоличност в дигиталния век

Социалните медии дадоха изключителен тласък на свободата, с която изграждаме желателни варианти на себе си.

Разпада се тази истинност на нещата, която е била държана в миналото здраво от научни институции и от солидни политически фигури с дълготрайни проекти.

Днес всеки прави своя свят по един или друг начин и влияе на другите хора и това е един непрестанен процес, който генерира изключително количество информация, която се превръща в шум. Нашите психологически възможности не позволяват критично да пресеем цялото това разнообразие.

Милиони хора споделят милиони истини и ние плуваме в това море на морално-етически шум. Това има много сериозни последици за управляемостта на обществото. Виждаме как хора, овладели изкуството на манипулацията, се възползват от тази дезориентация.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени