Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да се преразглеждат програмите за компенсиране на бизнеса заради цените на тока

Александър Николов
Снимка: БГНЕС

Държавата засега няма да преразглежда програмите, по които компенсира бизнеса заради високите борсови цени на тока. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов:

На българския пазар има достатъчно количество горива. Това заяви министър Николов. Той уточни, че "Лукойл" и в момента разполага с алтернативни доставчици на петрол и няма индикации за намалено подаване на природен газ към България.

"Когато, в рамките на един ден, има промяна на цената, която е функция от страхове и функция от това, което се случва на пазара в Европа, специално относно природен газ и на база цена, която е валидна в рамките на часове или ден да се извеждат правила за бъдещи компенсации, не е най-разумното нещо и ще наблюдаваме цялата система през ефектите на националния бюджет и при възможности, естествено, че ще бъдат обсъдени всички възможности за подпомагане на бизнеса".

Действащите програми за компенсации на небитовите потребители ще продължат до края на месец март. КЕВР разработва нов пазарен сегмент за енергийната борса, който ще позволи на бизнеса да купува електроенергия на стабилни ниски цени за период между 12 и 18 месеца, допълни вицепремиерът Асен Василев .

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени