Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната – как мислят младите

Милена Статева: Младите живеят в свят, в който солидарността е водеща и грижата е приоритет

Жена в бомбоубежище очаква сутринта и отпадането на комендантския час
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Каква е реакцията на младите хора в Европа и Русия спрямо военните действия в Украйна?

Темата коментира в “Нашият ден“ Милена Статева, доктор по социология, социален психолог:

“Според “Индипендънт“ две трети от младите хора споделят страховете си от световна война.

Във Франция младите между 18 и 25 години са свръхзагрижени около войната, особено след периода на Covid, сега войната запълва всички новини.

Младите са изложени през социалните врежи на брутални картини от конфликта. Изведнъж ни връхлетя една война, за която не бяхме подготвени в ума си. Те живеят в свят, в който солидарността е водеща и грижата е приоритет.“


Новите поколения

“Бих разграничила младите хора, родени след 80-те години на ХХ в. и тези, родени преди самото начало ХХI в.

Първата група са т.нар “милениали“, те се стремят да създадат положителна промяна в своите общности. Това са хора, за които не може да се каже, че са израсли извън катаклизми, даже напротив.

Те използват социални медии, изкуство, местни организации, корпорации и т.н. и често се оформят като лидери, намерили креативни начини да се справят с проблемите.

Техните деца обаче, т. нар “поколението Z“, които са родени дигитални, са склонни да живеят по-бавно от своите предшественици. Те не са толкова шумни в опитите си да променят света.

Те са по-възпитани и образовани, но също така и стресирано и депресирано поколение, в сравнение с предишните. Може би защото са видели неуспехите на милениалите.“


Темата коментира и в “Нашият ден“ Константин Сапатупов, студент по социология:

“Решили сме да организираме събития, чрез които да събираме хора в асамблеи. Ще гледам да има и роли като модератор, които гарантират, че се спазват добрите нрави.

Вървим в някаква продуктивна посока, в генериране на идеи за това как може да се постигне възпирането на войната от обикновени хора. Стремим се и към малко терапевтичен ефект.

Самите социални мрежи предизвикват някакви настроения в един момент. Алгоритъмът на Фейсбук захранва съдържанието, което ти се показва, на началната страница. Това е алгоритъм, който ти показва персонализирано съдържание. В момента всички имат различни източници и се намират на някаква част от спектъра.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна