Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Владимирова: Предстои въвеждане на Национална програма „Хранене“ за първите 1000 дни от живота на детето

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Д-р Ирина Владимирова e специалист по хранене и диететика. Повече от двадесет години работи в областта на детското хранене. От няколко години е част от екипа на Детска клиника към УМБАЛ „Св. Георги“, Пловдив и консултира деца с различни заболявания.

В ефира на Радио София, д-р Владимирова сподели, че страната ни изостава в областта на детското хранене, в сравнение с Европа, където специалистите по хранене са почти колкото и медицинските сестри. В България медиците по хранене и диететика са едва 140 специалисти, добави тя.

Преди 30 години, английският проф. Дейвид Бакър за първи път установява взаимовръзка между храненето през първите 1000 дни и здравето в бъдещия живот. Това дава началото на най-големия проект в света за ранно хранене между Европа, САЩ и Австралия. В резултата на това е променено законодателството в ЕС по отношение на млеката за кърмачета.


„Очакваме промени и във всички останали сфери, каквито са захранването, храненето след 1 годинка и т.н.“, каза д-р Ирина Владимирова.

По думите ѝ, в България предстои да бъде предоставена на министерствата Национална програма „Хранене“, които да я имплементират.

„Целта на този проект е да осигурим правилно хранене през тези първи 1000 дни – от зачеването до навършването на 2 годинки (в България от 0 до 3 г.). Ние предвиждаме много дейности и се надяваме всяка една от тях да бъде одобрена“, добави д-р Владимирова.


Предстои информационна кампания, каза тя и допълни, че след това ще бъде включено и подобряване на достъпа до здравни услуги и ранна диагностика на хранителните дефицити, осигуряване на възможности за хранително суплементиране и подобряване достъпа до Детска кухня, каза д-р Ирина Владимирова.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна