Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алекс Стоцки: Трябва всички да подкрепим Марина Овсянникова

2
Снимка: Ирина Недева

"Искам да ви благодаря на вас и на БНР, за всичко което правите, за това, че никой не трябва да си затваря очите през това, което сега се случва в Украйна. Включително за това, което направи Марина Овсянникова в ефира на Първи канал - най-пропагандният канал, който представя информация за протичащото в Украйна. Това беше невероятно смела постъпка, която може да има сериозни последсвия за нея", каза пред БНР Алекс Стоцки, млад руснак от Москва, който търси политическо убежище в България, защото е против войната на Русия срещу Украйна и срещу диктатурата на Путин.

"Искам да кажа по повод наложената й глоба от 250 евро, че тя касае само един клип, който тя е заснеала и показала, а самото и излизане с плаката по време на ефир като действие, не е разгледано докрай и именно тук е нашата роля  - хората по света да й помогнат, за да се избегне опасността тя да получи наказание като затвор от 15 години  - тази опасност не е отминала", каза още в "Хоризонт до обед" Алекс Стоцки.

"А иначе в Русия хиляди хора биват задържани често доста грубо със заплахи за физическа разправа в милицията. Като ограничават и достъпа до тях на правозащитни органи и организации. Бяха закрити всички опозиционни или независими медии, сайтове, като няма достъп до каквато и да е алтернативна информация.

Ако сега бях в Москва, има два сценария за мен - първо - най-вероятно щях да бъда привикан за отбиване на военна служба, вторият сценарий  - по повод моята политическа позиция против войната, война предизвикана от агресора Путин, представям си какво би ми се случило...", каза още Стоцки.

Алекс Стоцки се надява да получи политическо убежище в България.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна