Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Анна Кръстева: Ще има политическо израстване на най-големите критици на ЕС

"Липсва лидерство в България по организацията и справянето с бежанската вълна"

Проф. Анна Кръстева
Снимка: Нов български университет

"Полша и Унгария бяха от най-твърдите критици на европейската политика за справяне с предишната бежанска криза. ... Когато други страни са на предния фронт, те казваха, че не искат да са солидарни. Сега Полша е на първа линия и ще получи помощ по същия механизъм на солидарност, който в друга ситуация подкопаваше. Очаквам да има политическо израстване на най-големите критици на Брюксел, защото политиките, които предлага ЕС за справяне с бежански кризи, все пак са насочени към всички страни, имащи нужда от солидарност, за да могат да я получат". 

Това коментира пред БНР проф. Анна Кръстева, политолог и преподавател в Нов български университет. 

"Молдова е приела най-много бежанци на човек от населението. Тя е най-бедната страна в Европа, а е приела най-много бягащи от войната в Украйна. Има една разменена география, която има политическо послание, че всички тези страни - и родината на бежанците, и приемащите ги страни - имат днес такава нужда от европейска солидарност, каквато нужда имаха предишните страни, които бяха на предния фронт на предишни бежански вълни към Европа", коментира още тя.

Проф. Кръстева подчерта драматизма на фактите, че всяка секунда едно украинско дете става бежанец, а всеки 9 от 10 бягащи от войната в Украйна са деца или жени:

"Това е една огромна хуманитарна криза и това, което е специфично за тази бежанска криза, е феноменалната скорост на нарастването ѝ в невиждани размери - за броени дни и седмици милиони хора станаха бежанци". 

По думите на политолога друг отличителен фактор на тази вълна от бежанци е нейната мобилност:

"Бежанците от Украйна имат право да се движат в страните от ЕС до три месеца. Това ги прави мобилни по два начина - да достигнат възможно най-бързо до страните и градовете, където имат роднини, а второ - да ги ориентира по-бързо в пазара на труда. Могат да се движат, а не както обичайните бежанци, които са настанени в лагери, докато получат статут".

Проф. Анна Кръстева изтъкна липсата на лидерство в България по организацията и справянето с бежанската вълна:

"ДАБ (Държавна агенция за бежанците) трябва да е лидер в тази ситуация. Тази агенция трябва всеки момент да е готова за такива кризи. ... Няма го това лидерство, няма я тази готовност, каквато трябва да има ДАБ във всеки момент".

Институциите не са готови, а гражданите се включват с огромна енергия да помагат, обобщи тя.

Интервюто на Людмила Железова с проф. Анна Кръстева в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна