Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нараства броят на загиналите цивилни в началото на четвъртата седмица на войната в Украйна

Подпалена сграда при обстрел в Киев, 15 март 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В началото на четвъртата седмица на войната в Украйна настъплението на руските сили е забавено, продължават опитите им да обкръжат столицата Киев и все повече се увеличават съобщенията за цивилни жертви.

Разрушаването на театъра в град Мариупол породи опасения за много жертви. Над 1000 цивилни са се укривали в бомбоубежището на сградата, повечето от тях са оцелели. Не е ясен броят на загиналите.

Смята се, че в бомбоубежището на театъра в Мариупол са се укривали около 1200 жени, деца и възрастни. Продължава търсенето на оцелели, а кметът на града Вадим Бойченко определи атаката като геноцид: "За съжаление, това може да бъде наречено само с едно име: геноцид на нашата нация, на украинския народ. Убеден съм, че ще дойде денят, в който заедно ще вдигнем от развалините нашият прекрасен град Мариупол. Днес е трудно да повярваме в това".

Продължава да расте броят на жертвите в северния украински град Чернигов. Областният управител Вячеслав Чаус съобщава за 53 жертви на руска атака. По-рано украинските власти съобщиха, че 10 души са убити, докато са чакали на опашка да си купят хляб в Чернигов.

Най-малко 21 души загинаха, а 25 бяха ранени при артилерийски обстрел срещу училище и културен център в град Мерев в покрайнините на Харков.

Млад мъж оплаква свой близък в Киев след ракетен удар тази сутрин. Поразена е жилищна сграда.

Продължава евакуацията на цивилни граждани от фронтовите зони и доставянето на жизнено важни продукти в градовете. Вчера от Мариупол са успели да излязат 11 000 души. Днес са договорени 9 хуманитарни коридора, съобщи вицепремиерът Ирина Вересчук. Над 100 000 украински бежанци са напуснали родината си за 24 часа, съобщават от ООН. Така общият им брой от началото на войната вече е близо 3 милиона и 170 хиляди.

Същевременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че се полагат "колосални" усилия за преговорите за примирие с Украйна, които продължават и днес.

В западният украински град Лвов украинският външен министър Димитро Колеба разговаря с турския си колега Мевлют Чавушоглу. След срещата стана ясно, че Киев ще иска Турция да даде гаранция за сигурност като част от споразумение с Русия за спиране на войната. Турция помага и за организиране на директен разговор между президентите на Украйна и на Русия Володимир Зеленски и Владимир Путин. Към организирането на подобна среща може да се пристъпи следващите седмици, когато бъде подготвена основата на мирното споразумение, заяви съветникът на украинския президент Михаил Подоляк и уточни, че Киев мястото на тези разговори е без значение.

В реч пред Бундестага пък украинският президент Володимир Зеленски призова Германия да помогне за разрушаването на новата "стена", издигната от Русия в Европа:

"Не всички разбират, но вие сте отново зад стената. Това не е Берлинска стена. Това е стена в Централна Европа между свободата и липсата на свобода и тази стена става все по-голяма с всяка бомба, която пада върху нашата земя, върху Украйна".

НАТО няма да рискува ескалация на конфликта като се намеси с военна сила, заяви от своя страна германският канцлер Олаф Шолц след среща с генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в Берлин. Думите му бяха повторени и от самия Столтенберг.
"НАТО носи отговорност да предотврати още по-голяма ескалация на този конфликт. Това би било по-опасно и ще причини още страдания, смърт и разрушение. Това е войната на президента Путин. Той трябва да я спре, да изтегли своите сили и да се ангажира с дипломация и добра воля".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ДСБ предлага технически кабинет с третия мандат

"Демократи за силна България" предлага технически кабинет с третия мандат. Ръководните органи на "Продължаваме промяната" и на "Демократи за силна" България провеждат отделни свои заседания, на които една от обсъжданите теми е коалиционната политика. В резолюция от Изпълнителния съвет на ДСБ се казва, че формацията предлага на..

публикувано на 07.07.24 в 12:15
Божидар Божанов

Божидар Божанов: Третият мандат е невъзможен. Кризата е заради нереформираните институции

Ако гледаме анонсите на всички партии, третият мандат е невъзможен. Кризата е заради нереформираните институции - съдебна власт и служби. Това заяви пред БНР Божидар Божанов, заместник-председател на ПГ на ПП-ДБ. Според него трябва да се спре с мантрите "никога нищо с никого" , защото няма как да има формация в парламента със 121 депутати...

публикувано на 07.07.24 в 11:48

Червен код за опасност от пожари в няколко области на Северна България

Червен код за опасност от пожари е обявен в няколко области на Северна България - Плевен, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра. Оранжев е кодът за пожари в Североизточна и Южна България, най-малка е опасността в Западна и Югозападна България. През изминалото денонощие са ликвидирани 139 пожара в страната. От "Пожарна безопасност и..

публикувано на 07.07.24 в 11:15
Азербайджанският президент Илхам Алиев с Виктор Орбан, 6 юли 2024 г.

Орбан разгневи Брюксел с участие в среща на Организацията на тюркските държави в Азербайджан

Унгарският премиер Виктор Орбан разгневи ЕС за втори път в рамките само на два дни - вторият път заради присъствието си на неформална среща на Организацията на тюркските държави на 5 и 6 юли в азербайджанския град Шуша. Тя иска да даде статут на наблюдател на непризнатата Севернокипърска турска република. На 5 юли Орбан посети Москва и обсъди с..

публикувано на 07.07.24 в 11:06
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай: Дали ще има разцепление в ДПС ще стане ясно от действията на Доган

Дали ще има разцепление в ДПС ще стане ясно от действията на почетния ни председател Ахмед Доган . Това заяви пред БНР дългогодишният депутат от ДПС Рамадан Аталай, който беше изключен от ПГ на ДПС. "Тези от ДПС, които не искат да се включат в общите решения и в почитането на почетния ни председател, може с тях да се разделим ", смята той...

публикувано на 07.07.24 в 10:57
Сюела Брейвърман

Вътрешнопартийни свади в редиците на торите след вота на Острова

Докато британските лейбъристи се радват на първите си дни на власт след убедителната победа в общите избори, бившият министър на вътрешниете работи в правителството на консерваторите Сюела Брейвърман остро критикува Риши Сунак за предизборната му тактика. Анализирайки загубата на торите в общите избори, Сюела Брейвърман обвини Риши Сунак в..

публикувано на 07.07.24 в 10:55
Валентина Кашчи

Валентина Кашчи - единствената учителка по български език във Всеукраинския център за българска култура

На територията на Украйна въпреки войната работят и са финансирани воюващата държава десетки културни и просветни организации. Още преди две години, с окупирането на първите украински територии от Русия, българските неделни училища в тези земи бяха закрити и бе забранено да се преподава на български език.  Само в Запорожка област има около 30..

публикувано на 07.07.24 в 10:30