Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ускоряване на инфлацията във Великобритания през февруари до 30-годишен връх от 6,2%

Снимка: архив

Инфлацията във Великобритания се повиши през февруари до 30-годишен връх от 6,2%, показват данни на британската официална статистика ONS. Оповестяването на данните е факт само часове, преди финансовият министър Раши Сунак да оповести ново бюджетни мерки за отслабването на кризата, свързана с издръжката на живота на Острова.

Индексът на потребителските цени (CPI) нарасна през февруари с 6,2% спрямо година по-рано след повишение с 5,5% през януари, достигайки най-високо ниво от март 1992 г. Спрямо месец по-рано британската инфлация през февруари се повиши с 0,8% - най-солиден растеж на февруарските цени от 2009 г. насам.

Основната инфлация, която изключва цените на енергията, храните, алкохолните напитки и тютюна, пък се ускори на годишна база през февруари до 5,2% от 4,4%  през януари.


Графика на индекса CPI по месеци (спрямо година по-рано)


ONS изтъкна, че сметките за енергия за домакинствата, които скочиха с почти 25% спрямо февруари 2021 г., както и растящите цени на бензина са най-големите двигатели за скока на потребителската инфлация през миналия месец.

Британската статистика също така посочи, че има почти повсеместно повишаване на цените за разлика от нормалните времена, когато някои цени обикновено се повишават, но други бележат спад.

Транспортните цени се повишиха през февруари с 11,5% на годишна база, цените за мебели и жилищно оборудване - с 9,1%, а тези за облекло и обувни принадлежности - с 8,9 на сто.

През миналата седмица Английската централна банка повиши прогнозата си за инфлацията в страната до нива над 8% през периода април-юни, което е над четири пъти повече от целевото инфлационно ниво на АЦБ от 2 на сто. Трябва да се има предвид, че регулираните сметки за енергия на домакинствата трябва да скочат с повече от 50% от следващия месец.

Инфлацията във Великобритания ще продължи да се увеличава през следващите месеци, имайки предвид, че производствените цени през февруари скочиха с цели 10,1%, отбелязвайки най-голямо увеличение от септември 2008 г.

По-късно в сряда се очаква финансовият министър Сунак да представи нови мерки, целящи облекчаване на най-сериозното поскъпване на издръжката на живота от десетилетия насам.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна