Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Гергана Николова: Не се самолекувайте при настинка

| обновено на 24.03.22 в 08:10
Снимка: Pixabay

“По това време на годината обикновено има респираторни заболявания. От пет години в нашите кабинети тече усилен труд. В непрекъсната връзка с пациентите сме заради чести оплаквания. “ – каза в предаването “Нашият ден“ д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар.

Рисковите групи обикновено са децата до 7-годишна възраст. Колкото по-малко е едно дете, толкова по-несъвършена е неговата имунна защита. Децата са и в по-големи детски колективи, където трудно може да бъде наложена дистанция. Друга рискова група са пациентите над 65-годишна възраст.

При грип пациентите обикновено не идват в първите часове, изчакват да мине някакво време, в което се самолекуват. Трябва да се избягва самолечението, защото обикновено се започва със закупуване на антибиотик.

Грип и Covid

“При грип често имаме внезапно остро начало. За няколко часа от пълно здраве се получава втрисане, болка в мускулите и ставите и температура. Появява се и течение от носа с бистър секрет и зачервяване на очите.

При Covid често се неглижират симптомите, защото не са толкова явни в началото. Той бавно и постепенно пълзи и когато се вдигне високата температура, обикновено пациентът вече има и вирусна пневмония.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени