Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Кантарджиев:

Спира дифузното разпространение на Covid, ще следим групи и колективи

Не говорим за риск при бежанската вълна, но трябва да следим за имунизационния календар на децата

| обновено на 23.03.22 в 14:43
Снимка: личен архив

“Случаите на Covid намаляват, хубавото е, че вариантът “Омикрон“, който премина почти през цялото население на България, се прекарва много по-лесно като заболяване“ – каза в предаването “Нашият ден“ на БНР проф. Тодор Кантарджиев:

“Престава дифузното разпространение на Covid, което трудно се поддава на противоепидемични мерки и започваме едно предаване на клъстери – отделни групи и колективи. Така много по-лесно могат да се проследяват епидемичните връзки.

Новият вариант на вируса е подвариант на “Омикрон“, който се казва БА.2. Той по-лесно се разпространява, което е нормално, но много по-лесно минава като заболяване.

Специално с варианта “Омикрон“, който започна преди няколко месеца, се разбра, че хора, прекарали коронавирус в другите варианти преди месец и година, е възможно да се разболеят, но ще го прекарат за няколко дена, без нужда от хоспитализация. Най-важното е да са си вкъщи, за да не заразят хората, с които контактуват.

Те са реинфектирани, прекарали са единия вариант, при втория може да се заразиш, но ще го прекараш много по-леко.“

Ваксинационната кампания

“Кампанията отслабна по няколко причини. Първата е, че намалява броят на случаите. Втората е, че се натрупа една умора в обществото. Сега в момента хората, желаещи да си поставят първа доза, са много малко.

Но трябва да направим нещо много важно, в края на лятото и в началото на есента всички възрастни хора и хора с хронични заболявания, трябва да се ваксинират, за да са спокойни за есента и зимата.

Ще видим дали ще има производство на лекарствено средство с четиривалентна ваксина за грип и за Covid петвалентна. Много е вероятно да се появи такава, но в момента още няма такава.

В края на този месец ще се събират представители на всички европейски държави членове на ЕС, за да се види за една обща стратегия, тъй като поръчките и разпределенията на ваксини са общи действия на членовете на ЕС. Тогава ще видим какво ще се реши.

Нашите сертификати, които бяха въведени есента на 2021 г. – нито бяха въведени навреме, нито с необходимата подготовка на обществото. Лятото трябваше да се каже на хората да се ваксинират."

Извънредната епидемиологична обстановка

“Това са важни политически решения, които нямам смелостта да коментирам. Искам само да напомня на българския народ, че пролетта на 2020 г., когато всички бяха уплашени, тогава ние тръгнахме със създадения щаб със стратегията – “никаква толерантност към коронавируса“.

Бяхме и държавата в ЕС с най-малко случаи, защото бяхме обединени като нация. След това, когато падна извънредното положение, се появиха много “специалисти“. Те сега същите “специалисти“ са по водене на военни действия. Те объркаха народа по отношение на вируса и по отношение на мерките.

Постепенно трябва да се подготвим за неносене на маски, защото това е нормалното развитие на една пандемия.“

Бежанците от Украйна и имунизационният календар на България

“Никой не мисли, че има някакъв риск, но трябва да сме наясно с няколко неща: в последните 10 години има доста пропуски в нормалните имунизации, които децата трябва да имат.

Затова трябва да се проверява дали децата са ваксинирани за морбили, и другата много важна ваксина – това е 4,5 или 6-валентната, която е и за детски паралич, и за дифтерия.

В последните години в Украйна е нямало дифтерия, но по-възрастните хора, които не сме отскоро в борбата с инфекциите, си спомняме 1993 г., когато имаше 40 000 случая на дифтерия заради занемарена имунизация.“

Грипна вълна

“Парагрипните вируси са нещо интересно, те се появяват обикновено в края на грипните епидемии. В момента повишеният брой на случаи на сезонен грип се дължат на варианта А (H3N2), за което казах, че ще стане преди три месеца.

Късно е за грипа, за да ни плаши. Обикновено април месец случаите рязко намаляват. “

Чуйте разговора в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стояна Георгиева

Стояна Георгиева: Журналистиката има значение

Руската федерация забрани две български медии и още 79 от ЕС да се разпространяват на територията ѝ. За България това са вестник "24 часа" и неговият сайт 24chasa.bg, както и новинарският сайт Mediapool.bg. Новината дойде от руското Външно министерство преди дни и е в отговор на решението на Европейския съюз да забрани руските медии – РИА "Новости",..

публикувано на 29.06.24 в 08:50

Анево – село за пример

Село Анево се намира в Южна България и е единствено в община Сопот, област Пловдив. В периода 1974 - 1996 г. Анево е било квартал на град Сопот. Към днешна дата в селото живеят около 1000 жители. Счита се, че Анево възниква в края на XIV век след нахлуването на османците в българските земи, след като близката крепост "Аневско градище" е завзета от тях...

публикувано на 29.06.24 в 08:45
Оливие Живр и Михайлина Павлова

Звукът като символ на епохата и системата

Във Френския институт в София бе представен един невероятен проект на Оливие Живр, антрополог, балканист, преподавател и изследовател в лионския университет Lumière Lyon 2.  В един прекрасен ден той тръгва по следите на звука или по-скоро по следите на известната у нас Радиоточка, която виси на стената в почти всички български домове. Той се среща с..

публикувано на 28.06.24 в 16:30
Научна конференция на тема:

Кои са акцентите в организираната от Арбитражния съд при БСК научна конференция?

На 18 юни 2024 г. в сградата на БСК се проведе научна конференция, организирана от Арбитражния съд при БСК, озаглавена "Общи въпроси на арбитражното и съдебното производство".  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българската стопанска камара, дългогодишен консултант на  "Законът и Темида" разказа подробности от конференцията в..

публикувано на 28.06.24 в 15:15

"Започни млад": Вдъхновение за млади предприемачи

Насърчаването на младите хора с предприемачески дух да останат и да се развиват в България е от изключително значение за бъдещето на страната ни. За да задържим младите таланти в България, са необходими целенасочени усилия и промяна в нагласите и примера, който те получават. Пламен Попов, учредител и член на управителния съвет на Фондация..

обновено на 28.06.24 в 14:43