Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шествие в София по повод един месец от началото на войната в Украйна

| обновено на 24.03.22 в 11:12
Снимка: БГНЕС
Месец след началото на войната на Русия в Украйна, започнала в ранните часове на 24 февруари, през центъра на София ще премине мирно шествие.

Организаторите призовават хората да подкрепят не само Украйна, но и евроатлантическата ориентация на България. "Не можем да позволим маргинални проруски партии да диктуват най-важните решения за бъдещето ни, се посочва на страницата на организаторите в социалните мрежи.

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски излезе с обръщение през социалните медии. Той призова всички хора да излязат на площадите, за да подкрепят Украйна, свободата и мира.

"С войната си в Украйна Русия се опитва да срази свободата в Европа и по света“, казва Зеленски. 

Общинските съветници от "Демократична България“ в Столичния общински съвет призоваха жителите на София да се включат в мирното шествие в подкрепа на Украйна, което започва в 18.30 часа на площад "Независимост“.

Веселин Калановски заяви:

"Никакъв исторически прочит не може да оправдава военната агресия и загубата на човешки животи“.

В интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" организаторът на шествието Данита Заричинова обясни как е дошла идеята за това събитие:

"Освен еколог, съм и активен гражданин и много започнах да се ядосвам на това, което се вижда като лицето на България в другите страни, всички тези пропутински шествия. Просто наистина не издържах и на всичко, което се случва и в онлайн пространството, безкрайните спорове с видимо платена пропаганда, която ни залива. Все пак имам усещането, че не съм само аз така и се оказа, че точно в понеделник вечер няколко човека по различен начин се изказахме отново в онлайн пространството и се свързахме помежду си. Всеки се познава с някой друг и се оказа, че всички сме активни по различни теми, но това ни обединява и наистина съвсем спонтанно решихме. Искам да уверя, че всичко по административен път е направено".

Цялото интервю с Данита Заричинова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна