Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските концертмайстори: Йоанна Каменарска от Хамбургския държавен филхармоничен оркестър

Йоанна Каменарска

Цигуларката Йоанна Каменарска учи първо при проф. Йосиф Радионов в родния си град София, а от 1995 до 2004 г. при Руджиеро Ричи и Игор Озим в Моцартеума в Залцбург, като посещава и майсторски класове на други прочути музиканти. Носителка е на трета награда на международния конкурс "Моцарт" в Залцбург и първа награда на конкурса "Недялка Симеонова" в Хасково през 2002 г.

Свири като солист с много оркестри в Европа, Япония и Южна Америка, предпочитан партньор е и за камерна музика. Концертира в дуо с пианистката Ирина Георгиева, с която има и издаден компактдиск. Работи в партньорство и с Мойсес Фернандес Виа, Надежда Табакова-Димитрова и др.

През сезона 2007/2008  Йоанна Каменарска работи като концертмайстор на Симфоничния оркестър на Северогерманското радио (NDR) в Хамбург. В този период тя печели конкурса за втори концертмайстор на Хамбургската държавна филхармония и заема това място от 2008 г. Канена е като гост-концертмайстор на оркестри като Симфоничен оркестър на Западногерманското радио - Кьолн, Щутгартски камерен оркестър, Камерата Залцбург, Държавен театър Касел и Deutsche Oper Берлин. 

През сезон 2021/2022 е активен концертмайстор на Камерата Хамбург. На 25 март 2022 г. Йоанна Каменарска ще изнесе концерт като солист на състава с творби от Виоти и Брамс.

Чуйте в звуковия файл интервю с Йоанна Камеранска и интересни подробности от биографията ѝ на концертмайстор, както и неин запис като солистка в Концерт за цигулка и оркестър от Ерих Корнголд.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна