Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристин Лагард е в Кипър за дискусия за последствията за еврозоната от руската инвазия

Кристин Лагард, управител на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Последствията за еврозоната от руската инвазия в Украйна и бъдещето на европейската икономика са основните теми, които председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард ще обсъди по време на визитата си в Кипър днес.

Кристин Лагард е в Никозия по покана на управителя на Централната банка на Кипър Константинос Херодоту, с когото е и първата й среща днес, последвана от разговор с президента на страната Никос Анастасиадис. След това тя ще говори на конференция за бъдещето на европейската икономика в светлината на сегашните предизвикателства към нея.

Председателят на ЕЦБ идва в Кипър в „особено важен момент за Европейския съюз и еврозоната”, коментира Константинос Херодоту.

Европейската централна банка не предвижда рецесия в еврозоната в резултат на войната в Украйна, въпреки че тя вероятно ще забави икономическия растеж и ще засили инфлацията в краткосрочен план, заяви Лагард в обширно интервю за кипърския всекидневник „Филелефтерос” в навечерието на визитата си.

Според основния сценарий на прогнозите на европейската финансова институция, който включва първоначална оценка на последиците от войната, икономиката в еврозоната ще расте с 3,7% през тази година и 2,8% през 2023 г.

ЕЦБ ще предприеме всички необходими стъпки, за да изпълни мандата си за поддържане на ценова и финансова стабилност, подчерта Кристин Лагард.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна