Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите обсъждат мерките след края на извънредната епидемична обстановка

Снимка: Ани Петрова

Промените в Закона за здравното осигуряване, които предвиждат държавата да поеме здравните осигуровки на бежанците от Украйна, влизат на първо четене в Народното събрание.

В седмичната програма са още промените в Закона за здравето, с които се предлага министерството на здравеопазването да може да налага мерки и след края на извънредната епидемична обстановка. 

Промените в Закона за здравното осигуряване и в закона за здравето, внесени от управляващите, влизат на първо четене като точка първа и втора за пленарното заседание в четвъртък. 

С първия законопроект изрично се регламентира, че украинските  граждани със статут на предоставена временна закрила са задължително здравноосигурени, с което се създава практическа възможност да ползват медицинска помощ, заплащана от Националната здравноосигурителна каса.

С измененията в Закона за здравето се запазва правото на здравния министър, по предложение на главния държавен здравен инспектор, да може да въвежда със заповед противоепидемични мерки на национално или на локално ниво и след първи април. Предвижда се и да се удължи допълнителното заплащане за лекарите в болничната помощ. 

По време на днешното пленарно заседание депутатите ще обсъдят промените в закона за висшето образование, с които се предоставя възможността два или повече университета да обучават студенти съвместно, както и да бъде въведен статут на т.нар. „проектни“ докторанти. Седмичната програма предвижда блиц контрол на премиера и неговите заместници и редовен парламентарен контрол по време на петъчното пленарно заседание.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна