Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия и Австрия задействаха планове за справяне с криза в газовите доставки от Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия и Австрия властите задействаха планове за справяне с възможна криза в газовите доставки от Русия.

В Москва дадоха да се разбере, че няма да искат незабавно преминаване към плащане в рубли.

Германия задейства план за извънредни мерки в случай на спиране на газовите доставки. На този етап ще се търсят начини за пестене на горивото, но при най-лошия сценарий ще се наложи лишаване на индустрията за сметка на т.нар. защитени потребители - сред тях болниците и жилищните сгради.

Сходни мерки за по-внимателно наблюдение на пазара наложиха в Австрия. Там доставките от „Газпром“ се изпълняват засега, но запасите са едва 13 процента от капацитета на хранилищата.

Другият голям потребител на руски газ в Европа - Италия, ще изчака какви условия ще предложи „Газпром“, преди да реши да задейства своя план за извънредна ситуация. Това съобщи италиански правителствен източник, цитиран от Ройтерс.

Говорител на Кремъл увери, че Русия няма да изисква от клиентите си да плащат в рубли още от утре. Преминаването към разплащане в руска валута ще бъде постепенно, каза Дмитрий Песков.

Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков отрече искането за заплащане в рубли да е в нарушение на действащите договори на „Газпром“ в Европа. В същото време Рябков изрази очакване, че Москва и Евросъюзът ще намерят решение на спора в близките няколко дни.

А председателят на долната камара на руския парламент - Държавната дума, Вячеслав Володин, заяви, че Европа би трябвало да плаща в рубли не само за природния газ, но и за петрола, изкуствените торове, зърното и металите, които внася от Русия.

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки призова Евросъюза да въведе данък върху руските енергоносители, за да лиши руския президент Путин, по израза на Моравецки, от „този инструмент за изнудване“.

От своя страна премиерът на Естония Кая Калас призова приходите от руските петрол и газ да бъдат използвани за възстановяване на Украйна.

В Украйна - допреди месец житницата на света - днес ООН се грижи за изхранването на 1 милион души, но нуждаещите се са много повече, заявиха от Световната програма по прехраната, визирайки положението в обкръжените градове като Харков и Суми.

Украинското правителство има запаси от храни за две години, но блокадата на градовете му пречи да изхрани народа си, а блокадата на черноморските пристанища му пречи да изнася продукция за 1 милиард и 500 милиона долара месечно.

Във видеообръщение пред Норвежкия парламент днес президентът Зеленски призова Европа като ответна мярка да затвори пристанищата си за руски кораби.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени