Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските съветници приеха бюджет на София от над 2 милиарда лева

Кметът на София Йорданка Фандъкова и заместникът ѝ Дончо Барбалов по време на гласуването на бюджета на столицата
Снимка: БГНЕС

С 33 гласа "за" и 27 "против" Столичният общински съвет прие бюджета на София за 2022 година.

Над 2 милиарда лева е бюджетът на София за 2022-ра година. Кметът Йорданка Фандъкова информира: "Планираните собствени приходи на общината са 842 и половина милиона лева. 466 милиона лева са приходите от местни данъци и 376 милиона лева - неданъчните приходи. Като изключим такса "смет" - 245 милиона лева, която се изразходва само за дейностите по чистота, остават 597 милиона лева или близо 600 милиона лева, които можем да насочваме към различни приоритети и сектори".

"Проектът на "Сборен бюджет" за 2022-ра година продължава за пореден път да няма стратегия и политики за управлението и развитието на Столичната община", е позицията на общинските съветници от БСП. Иван Таков реагира с думите: "Слушам и не вярвам на очите си направо".

Според независимия общински съветник Борис Бонев бюджетът на София е: "Още от същото", но за рекордно много пари: "Кварталите остават игнорирани и без никакви сериозни инвестиции в инфраструктура".

Методи Лалов, избран с листата на "Демократична България", вече независим общински съветник, наруши добрия тон: "Замълчете, госпожо Фандъкова, замълчете Йорданке, Данче! Това е срамота, което правите".

"Абсолютно възмутително, арогантно и безобразно поведение. Аз съм възмутена от Методи Лаладжиев" - отговори му Ваня Тагарева от ГЕРБ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна