Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС обсъжда допустимостта на искането за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор

| обновено на 04.04.22 в 09:27
Снимка: архив
Висшият съдебен съвет ще обсъжда допустимостта на искането на правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор.

Преди десетина дни съдебните кадровици  приеха и специални правила, по които да протече процедурата. С гласовете на мнозинството на практика бяха изключени част от основанията, с които Йорданова мотивира  своето искане - тези,  свързани с действия или бездействия на Иван Гешев преди избора му за Обвинител номер едно.

Днес трябва да стане ясно ще отпаднат ли окончателно част от казусите, заради които правосъдният министър смята, че главният прокурор  е уронил престижа на съдебната власт и затова мандатът му трябва да бъде прекратен предсрочно.

Два часа преди заседанието на Пленума на ВСС Иван Гешев изпрати 28-странично становище, в което определя искането на Надежда Йорданова като „пореден опит за политическо въздействие върху независимата съдебна власт“.

„Искат да ме сменят, за да овладеят прокуратурата, но нямат правни аргументи“, пише обвинител №1, според когото предложението за освобождаването му противоречи на Конституцията, Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс.

Гешев посочва и редица пропуски, противоречия и грешки, включително сочени в предложението събития, които не са се състояли.

По време на обсъждането, от 10 часа пред сградата на Висшия съдебен съвет гражданско движение БОЕЦ организира протест под наслов "Гешев вън!“.

Репортаж по темата можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна