Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест срещу полицейското насилие се проведе в Благоевград

| обновено на 05.04.22 в 13:58
Мирен протест срещу полицейското насилие се проведе в Благоевград.
Снимка: БГНЕС
Десетки хора от Благоевград, студенти от Украйна и бежанци, настанени в Областния център, се събраха снощи пред болницата, в която е настанен 19-годишният младеж Володимир Будников, който беше влачен от полицейски служители на стадион "Христо Ботев“, докато загуби съзнание. Дойдоха, за да подкрепят момчето и да поискат справедливост. Такава обеща и областният директор на полицията, който разпореди незабавна проверка на действията на полицейските служители.

Едно 19-годишно момче пострада в неделя по време на футболен мач в Благоевград, но не от обичайния сблъсък между феновете на два клуба, а от полицейски служители, които го нарочиха за футболен хулиган. Това момче се казва Володимир  Будников, който е бесарабски българин от Украйна, студент по информатика и компютърни технологии. Точно преди две седмици Вова беше един от двамата доброволци, които съпроводиха хуманитарната помощ от Благоевград до Болград и върнаха с автобуса на ФК "Пирин“ 31 бежанци - майки и деца.

Минути, след като получи отличие от кмета на Благоевград за своята добродетелност и смелост, младежът се върна на футболните трибуни, за да догледа мача. 

Всички дойдоха, за да го подкрепят, да разберат как е и да поискат справедливост, убедени, че срещу Вова е използвано недопустимо полицейско насилие. Никой не скри, че са  хвърляни димки и пиратки, но според феновете това е нормално.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Кети Тренчева.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна