Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия обяви, че осуетила евакуация на украински офицери от Мариупол

Продължават тежките боеве и руските въздушни удари в пристанищния град

Сателитна снимка на „Максар текнолъджис“ показва дълга опашка пред магазин в Мариупол, 29 март 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руската армия обяви, че е свалила два украински хеликоптера, опитали се да евакуират команден състав на батальона, защитаващ обсадения пристанищен град Мариупол, предаде АФП.

„Сутринта на 5 април в района на Мариупол бе осуетен нов опит на режима в Киев да евакуира лидери на националистическия батальон „Азов“. Два украински хеликоптера, опитващи се да достигнат града откъм морето, бяха свалени с преносими зенитни комплекси“, каза говорителят на министерството на отбраната Игор Конашенков.

Той съобщи, че във вторник сутринта Москва е предложила на украинските бойци да сложат оръжие и да напуснат града „по договорен маршрут“ към територия под контрола на Киев. Но украинската армия „игнорира“ предложението, каза Конашенков.

„След като Киев не се интересува от спасяването на живота на войниците си, Мариупол ще бъде освободен от националистите“, добави той.

Руската армия съобщи миналата седмица, че е свалила хеликоптер над Азовско море, който отивал да евакуира командири на батальона „Азов“, защитаващ от седмици Мариупол.

Междувременно британското военно разузнаване съобщи днес, че продължават тежките боеве и руските въздушни удари в Мариупол, предаде Ройтерс.

Хуманитарната ситуация в града се влошава. Останалите над 160 000 жители нямат светлина, комуникация, лекарства, отопление или вода. Руските сили не позволяват хуманитарен достъп, вероятно с цел натиск над защитниците да се предадат, се посочва в съобщението, разпространено от британското министерство на отбраната.

Помощ за хората в обсадения град Мариупол поиска президентът на Украйна Володимир Зеленски от френския си колега Еманюел Макрон в телефонен разговор снощи.

По данни на местните власти над 1400 мирни граждани са получили възможност да се евакуират, но руски сили не са разрешили на влизането в града на автобуси за евакуация.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна