Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за композитора Александър Райчев

Александър Райчев

На 11 април 2022 г. се навършват 100 години от рождението на един от големите български музикални творци от втората половина на ХХ век - професор Александър Райчев.

Като композитор с ярка индивидуалност, той създава голямо по обем и по значение творчество, оказало влияние в развитието на нашето музикално изкуство. Като педагог подготвя цяла плеада български музиканти. Дълги години е председател на Съюза на българските композитори, депутат е в четири мандата на Народното събрание. За цялостната си творческа дейност е удостоен с много държавни отличия, почетен член е на Кралската академия за науки и изящни изкуства в Брюксел и на Международната асоциация за съвремена музика в Баден-Баден.  

Александър Райчев е роден през 1922 г. в Лом. И двамата му братя - Виктор и Ромео - също са известни музиканти. Развитието си като творец Александър Райчев дължи на Асен Карастоянов, Парашкев Хаджиев и на Панчо Владигеров, който е негов учител по пиано и композиция в Музикалната академия. След завършването си специализира в Будапеща - композиция при Золтан Кодай и дирижиране при Янош Ференчик. Още като студент работи в Националното радио, после е диригент на оркестъра на Народния театър. От 1950 г. е преподавател в Музикалната академия, по-късно е професор по хармония, след това и по композиция. От 1972 до 1979 г. е ректор на Академията. Умира на 23 октомври 2003 г.

Творческото наследство на Александър Райчев е огромно: шест симфонии и Концерт за оркестър, написан специално за 50-годишнината от създаването на Софийската филхармония, три опери - "Мост", "Тревога" и "Хан  Аспарух", радиооперата "Вашето присъствие", два балета - "Хайдушка песен" и "Изворът на Белоногата", оперетата "Славеят на Орхидея", мюзикълът "Ало, Фотев", детските оперети "Русалка", "Смях и сълзи", "Пиф, Паф, Пуф", шест оратории, кантати, литургия, увертюри, сюити, инструментална музика, 30 песни за глас със съпровод, над 600 хорови и детски песни, филмова и театрална музика. И във всяко от произведенията му прозира неговото високо професионално майсторство, умението да изгражда драматургично образите, дълбочината на емоционалното съдържание и ярко изразеното народностно начало.

Една от най-популярните творби на Александър Райчев е балетът "Хайдушка песен", създаден през 1952 г. Либретото на Александър Хаджихристов е по поемата  на Христо Ботев "Хайдути". Премиерата е на 13 февруари 1953 г. в Софийската опера, хореографията е на Николай Холфин и Анастас Петров, дирижира Атанас Маргаритов. Премиерата е истинско събитие в българския музикален живот, а младият Райчев, тогава на  31 години, получава най-високото държавно отличие. В последвалите десетилетия балетът е поставян многократно в Русе, Варна, Пловдив и София от най-известните ни хореографи - Асен Манолов, Асен Гаврилов, Богдан Ковачев, Петър Луканов, Галина и Стефан Йорданови.

За балета си разказва самият Александър Райчев в запис от 1969 г., запазен в Златния фонд на БНР. Чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна