Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анна от Украйна: Останах във Видин, защото ми хареса и хората са добронамерени

Снимка: Радио Видин

Повече от 4 милиона украинци вече са напуснали страната, за да избягат от войната на Русия в Украйна, сочат данни на Агенцията на ООН за бежанците. Във Видин за сега не са пристигнали много бежанци, но има такива. Един от тях е 23-годишната Анна Ришкова, която е дошла във Видин с 2-годишния си син Демир. Тя е етническа българка и затова е избрала да дойде в България. Родом е от Болград, област Одеса. Разказва, че там живеят много българи. Завършила е руска и английска филология в Киев. Работила е като сватбен фотограф и споделя, че ако остане във Видин би започнала работа като учител по английски или фотограф. 

Анна Ришкова: Живеех в Киев, но в месеца, в който започна войната се преместих в Одеса при моето семейство. При майка ми, баща ми, сестра ми и нейното семейство.

Радио Видин: От Одеса ли сте?

Анна Ришкова: От област Одеса, от Болград. Това е български град. Много българи живеят там, така че затова избрахме България, защото сме родени в български град в Украйна. 

Радио Видин: Има ли много българоговорещи в Украйна?

Анна Ришкова: Не! В моят роден град - да, много, но не в Украйна.

Радио Видин: Какво правехте в Киев?

Анна Ришкова: Първо отидох там за да уча. Учих руска и английска филология, и после работех като фотограф. Работех като сватбен фотограф. Това ми беше основното занимание. 

Радио Видин: Харесва ли Ви Видин?

Анна Ришкова: Да, много го харесваме. Когато пристигнахме тук, въобще не знаехме къде отиваме. И когато пристигнахме тук бяхме изненадани, защото градът е малък, но е много приятен. Хората са много добронамерени и мястото, в което сме настанени е много прилично за нас. 

Радио Видин: Ако решите да останете във Видин, каква работа бихте започнала?

Анна Ришкова: Мислех си за преподаване, защото имам учителска диплома. Както казах имам диплома за филология с руски и английски. Мисля, че руския не се преподава тук, но английския е ок. Може би учител по английски в училище или фотограф, защото искам да  продължа работата си, страстта си. 

Радио Видин: Какво мислите за българските заплати, ок ли са за вас?

Анна Ришкова: Все още не знам, защото не получаваме заплата, но хората тук казват, че във Видин средната заплата е по-ниска отколкото в София, Варна и другите големи градове. Не знам за заплатите, не мога да кажа.

Радио Видин: Някой предложи ли Ви работа вече?

Анна Ришкова: Все още не. Питах, но ми беше казано, че няма работа в града за сега, че трябва да почакаме.

Радио Видин: Кандидатствахте ли за временен статут?

Анна Ришкова: Да, вече го получихме вчера. Вчера получихме нашите временни паспорти, нашите карти, така че сега можем да кандидатсваме за работа, детска градина, училище и т.н. 

Радио Видин: Това е вашето дете, на колко години е?

Анна Ришкова: Той е на 2 години и 7 месеца. 

Радио Видин: Как се казва?

Анна Ришкова: Демир. Планирам да го запиша на детска градина. Той иска да посещава и да си играе с деца. 

Радио Видин: Успяхте ли да приказвате с институциите за работа, за образование?

Анна Ришкова: За работа все още не, но успях да приказвам с директора на детската градина и попълних документите за приемане, които могат да ни осигурят детска градина. И сега чакам. 

Радио Видин: Какво успяхте да видите във Видин?

Анна Ришкова: Вече разгледахме "Баба Вида". Много красива сграда. После разгледахме музея, който е до гимназията "Цар Симеон Велики". Също посетихме и кукления театър. Вече видяхме едно представление на кукления театър. Ходихме също и до белоградчишките скали през миналия уикенд. Много красиви!

Радио Видин: Липсва ли начинът Ви на живот в Украйна?

Анна Ришкова: Да, много. Всичко е перфектно тук, отношението, хората, условията за живот. Много е добре, но разбира се, че ми липсва семейството, защото тук дойдохме само жените и децата. Съпрузите, бащите ни останах в Украйна и разбира се, че ми липсва всичко, което имахме. 

Радио Видин: Вероятно сте в контакт с тях всеки ден?

Анна Ришкова: Да, в контакт сме всеки ден, по много пъти на ден.

343 бежанци от Украйна са получили регистрационни карти за временна закрила в Северозапада, показа проверка на Радио ВИДИН. Най-много граждани на Украйна са регистрирани на територията на област Враца 312. В област Видин 76 украинци са получили карта за временна закрила, докато в област Монтана 31. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени