Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гюров: Няма поет ангажимент за вдигане на ветото пред РСМ, няма задкулисни разговори

| обновено на 07.04.22 в 17:30
Андрей Гюров в НС
Снимка: БГНЕС

Задкулисни разговори за Република Северна Македония няма, беше категоричен председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров.

Няма поет ангажимент за вдигане на българското вето пред Северна Македония. Обсъждат се различни варианти, но има ясна заявка, че преговорите ще продължат и ще се отчитат всички договорки между двете страни, каза Андрей Гюров.

Задкулисни разговори, за каквито споменава в поста си лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов, не е имало:

„Задкулисни разговори няма, показали сме още от самото начало на тази коалиция, че разговорите се водят открито, с аргументи и когато е възможно - и пред обществото, и пред медиите. Така че, няма задкулисие, има интензивни консултации с оглед защита на националния интерес".

Тайни договорки за ветото не може да има, защото това зависи от парламента, увери Христо Иванов от "Демократична България". Според него коалиционните партньори са изгладили противоречията си. Затова той не допуска предсрочни избори: 

"Няма да има предсрочни парламентарни избори, към момента. 100% в рамките на четири години не мога да обещая, но сега, към момента, няма да има предсрочни избори. Това, което видях днес, беше, че колегите, колкото и спорни теми да има, осъзнават отговорността, която имаме към управлението на страната и споровете ще бъдат решени".

Георги Свиленски от БСП напомни че българската позиция е част от коалиционното споразумение.

За „Има такъв народ“ позицията на България за Северна Македония не подлежи на договорки, а отстъплението може да застраши стабилността на управляващата коалиция, коментира по-рано днес депутатът от ИТН Станислав Балабанов.

"Казуси с търгуването на национални интереси категорично застрашават отношенията в една такава коалиция. Надяваме се наистина тези, които са си мислили, че ще продадат националните ни интереси, да ревизират позициите си".

Томислав Дончев заяви, че от ГЕРБ са  против всяко отстъпление от наложеното вето върху преговорите на Република Северна Македония за присъединяване към ЕС.

А лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов поиска от парламента да бъде проведен национален референдум по позицията на България за ветото на преговорите за еврочленството на Северна Македония.

Председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ коментира и другия въпрос, по който Слави Трифонов изрази надежда премиерът Кирил Петков да ревизира позицията си - за избора на управител на БНБ.

Андрей Гюров посочи, че той не е обмислял да оттегля кандидатурата си и че се надява да спечели доверието на коалицията:

„Демократична България“ вече излязоха с позиция, че те ще подкрепят моята номинация и кандидатура. Провеждам разговори и с БСП, те ще вземат своето решение на заседанието на групата следващата седмица. Ние имахме много добри разговори с тях и за мен е приоритет да имам подкрепата на коалицията", каза лидерът на парламентарната група на ПП Андрей Гюров.

Станислав Балабанов от ИТН обясни, че дори техният кандидат за гуверньор на централната банка Любомир Каримански да не получи необходимите гласове, това няма да бъде повод партията да излезе от управлението:

"Нито ще си тръгнем, нито ще бъдем обедини, ако примерно другият кандидат спечели. Това е в позиция на всички народни представители".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна