Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расте броят на жертвите в Краматорск

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетки цивилни, сред които и деца, загинаха при пряк ракетен удар срещу гара в източния украински град Краматорск, където хиляди очакваха евакуация към по-сигурно място. Нападанието последва руското изтегляне от северна Украйна, след което се очакват по-интензивни бойни действия в Донбас.

През последните дни гарата в Краматорск, намиращ се на 80 километра от отцепения Донецк, се е използвала като евакуационна точка за украинци от целия регион, предвид очакваната масирана руска офанзива на Изток. По информация на ББС, тази сутрин на гарата е имало над 1000 души, когато там падат две крилати ракети:

"Централната гара в Краматорск беше ударена от крилата ракета тип "Точка УЗ" с касетъчни муниции". До момента загиналите са 39, ранените - 83-ма", каза украинския областен управител на Донецк Павло Кириленко.

По последна информация потвърдените жертви вече са 50, а Русия и Украйна взаимно се обвиняват в изстрелването на ракетите. На останките от единия от снарядите личи надпис на руски - "Заради децата". Не става ясно заради кои деца е надписа и нападението, но сред жертвите му са и 5 непълнолетни.

Украинският президент Володимир Зеленски изтъкна, че в гарата е нямало разположени военни сили и нарече стореното "зло без граници": 

"Това е обикновена гара в обикновен град в източната част на нашата страна. Ето така Русия идва да защитава Домбас. Така Русия идва да защитава руски говорящите хора".

То се случва след като Русия изтегли силите си от северната част на страната, предвид декларираните намерения да съсредоточи действията си в Донбас. Така украинските сили възвръщат контрола си върху области около големи градове като Суми, които бяха обект на обстрел в началото на войната. Увеличават се и информациите за цивилни жертви на руската окупация, като според Володимир Зеленски, при започналото разчистване на близкия до Киев град Бородянка е станало ясно, че случилото се там е по-ужасяващо от завареното в Буча. 

Руското министерството на отбраната категорично отрече обвиненията, че носи отговорност за ракетното нападение 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна