Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илон Мъск обяви намерение да влезе в бизнеса за добив на литий

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-богатият човек в света - собственикът на "Тесла" и "Спейс екс" Илон Мъск има намерение да влезе и в бизнеса за добив и рафиниране на литий. Той сам съобщи за намеренията си в Туитър.

Литият е важна съставка  в производството на батерии, които Тесла използва за автомобилите си, а “цената на лития е достигнала безумни нива“ казва Мъск.

Той коментира, че средната цена за 1 тон през последните 20 години показва постоянно покачване на цените, а от 2021 година увеличението е огромно. Само в последната година цената на метала се е увеличила повече от 480%.

Литият е едновременно най-лекият метал и най-малко плътният твърд елемент .Това означава, че батериите, направени с литий, имат високо съотношение мощност - тегло, което е  особено важно  в батериите на електрическите превозни средства и в транспорта.

Всъщност идеята на Илон Мъск сам да има добив на литий не е нова. Преди около 2 години той прави опит за купуване на компания за добив на литий. Сделката  не се осъществява, но автомобилният производител си осигурява  правата за добив в Невада.

 Мъск казва, че  на Земята няма недостиг на този елемент от Менделеевата таблица, има находища в САЩ и на още много места, но самото извличане е бавно и трудно.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна