Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Олованова: Обществото ни е здраво, защото е състрадателно

Войната е нещо, с което се свиква, казва една от основателките на фондация "Три жени", подпомагаща бежанци от Украйна

Десислава Олованова
Снимка: Ани Петрова

Фондация "Три жени" е част от каузата за подпомагане на украинските бежанци. Фондацията е учредена през 2020 г. в началото на пандемията.

"В момента сме много повече от три. Тази криза, която връхлетя света, но най-вече Украйна, катализира и много добро, катализира страшно много солидарност между хората, включително в България", каза в предаването "Хоризонт до обед" Десислава Олованова, една от основателките на "Три жени".

По думите ѝ "обществото ни е здраво, защото е състрадателно".

"Всяка бежанска вълна е криза за една държава и е много голямо изпитание, включително и морално. Изключително важно е как една държава ще реагира в този момент", коментира Олованова.

Според нея в настоящата ситуация неправителственият сектор у нас е показал какво значи да има работещ такъв.

"При пандемията първите дни и седмици бяха изключително емоционални, солидарност имаше в обществото и след това всичко се срина. Тук нещата продължават – хората са изключително емпатични все още, даряват", изтъкна Десислава Олованова пред БНР. Според нея няма затишие, интензитетът е кампаниен и когато има нужда от нещо, има и реакция.

Даренията са всякакви – от възрастни дами, през семейства, до хора, които се връщат за малко от чужбина, корпорации и кампании на различни бизнеси, разказа тя.

"Всякакви хора даряват, включително кварталните деца идват да помагат като доброволци в нашия пункт след училище. Страшно много училища се отзоваха."

"Виждала съм война. Войната е нещо, с което се свиква. В не чак толкова далечни региони от България – Близък изток например, цели поколения са се родили ще умрат във война, войната е част от живота им, те не знаят, че живеят във война, буквално. Ние също ще свикнем с войната, Украйна ще свикне с войната, ще пригоди живота си към война", каза Десислава Олованова.

Според нея ежедневните срещи с бежанци от Украйна държат раната отворена.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна