Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иновативното състезание "NFT Dataton 2022" събира млади учени и професионалисти

Снимка: Радио София

От 15 до 17 април ще се проведе иновативното състезание NFT Dataton 2022. То се организира от Nexo и Data Science Society в партньорство с Асоциация за развитие на София и Столична библиотека. Събитието ще събере на едно място млади учени и професионалисти в предизвикателство за прогнозиране цените на NFT активи.

В рамките на 48 часа експерти, анализатори и ентусиасти в сферата обработката на данни, ще придобият безценен опит с данни, събрани и подготвени специално за изданието на NFT Dataton 2022, разказаха в студиото на Радио София доц. Александър Ефремов от ТУ, съосновател на A4U; Серги Сергиев - съосновател на Data Science Society и финансовият анализатор от Nexo Симеон Русанов.

„Като технология NFT са доста сходни на другите дигитални крипто активи, т.е. технологията е много сходна на биткойна. Единствената разлика между биткойна и NFT е това, че два бикойна са едни и същи, а при NFT всеки актив е различен сам по себе си“, каза Симеон Русанов.

Задачата по своята същност е моделиране на данни, допълни Серги Сергиев.

„Експертизата, която е необходима е за хора студенти, които имат познания по математика, програмисти, анализатори и такива, които по някакъв начин работят със знания. Това, което препоръчваме е екипна работа между 3 и 5 души“, каза Сергиев.

По думите му, NFT Dataton 2022 е добър старт за предстоящи малки компании или start up.

„Желанието ни е да съберем бизнеса, образованието и експертизата в областта на data science“, допълни доц. Александър Ефремов.

Налага ли се образованието да догонва бизнес нуждите можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени