Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите решават за закриване на спецправосъдието и парите на пътните строители

| обновено на 14.04.22 в 15:23
Снимка: БГНЕС, архив

Промените в Закона за съдебната власт влязоха за окончателно обсъждане в пленарната зала. Поправките на управляващата коалиция предвиждат закриване на специализираните съд и прокуратура.

Депутатите вече гласуваха за отмяна така наречените "кариерни бонуси" на членовете на Висшия съдебен съвет. Без бонуси остават и  главният инспектор и инспекторите в Инспектората към ВСС. 

Парламентът удължи работния ден до окончателното приключване на дневния ред, който включва и спецпрокуратурата и решението, с което Пътната агенция ще може да заплати 50% от всички финансови задължения по договорите за поддръжка на републиканските пътища. 

От парламентарната група на ГЕРБ остро се противопоставиха на промените.

Дани Каназирева заяви, че управляващите целенасочено унищожават работеща институция:

"Дела от 2015-а и 2016-а. Ами, чакайте, колеги, като идат в Софийски градски съд по-бързи ли ще станат? Това ли е вече любимият съд? Ама, целта прозира, разбирате ли? Нито сте толкова глупави, нито сте толкова некомпетентни - смяна на магистратите по делата и взимане на тези дела не от този съд, а от друг съд".

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова увери, че правата на защитените свидетели по дела, разглеждани от Специализирания съд, няма да бъдат накърнени:

"Нека да си припомним, че 46-ото Народно събрание измени законодателството и Бюрото за защита на лицата във връзка с наказателното производство вече не е при главния прокурор, а е към министъра на правосъдието. И в това си качество мога да ви уверя, че всички инструкции, указания, междуинституционални споразумения във връзка с неговата работа с оглед защитата на лицата, защото не става въпрос само за свидетели, в различните случаи - за класифицирана информация, са с достатъчно високо ниво на защита".

Депутатът Анна Александрова от ГЕРБ заяви, че със закриването на органите на специализираното правосъдие се прави услуга на олигархични кръгове:

"Крайно време е преди този законопроект да бъде подложен на гласуване на второ четене да кажете на българските граждани чии интереси защитавате – тези на държавата или на олигарсите, които са с повдигнати тежки обвинения. Тези същите, които ги изкарахте борци за правосъдие, тези, които не крият подкрепата си към вас, тези, които ще са най-доволни от закриване на специализираните структури в България. Сигурна съм, че обществото ще ви потърси сметка".

Депутатът Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната" призова да не се правят спекулации:

"Не вменявайте някаква вина, там където няма. Не правете спекулации, там където няма доза истина и не прехвърляйте вината, че евентуално липсата на професионализъм на дадени колеги ще е плод на нашите действия тук. Излезте и посочете конкретни дела и лица, за да можем всички заедно да ги проследим"

Депутатът от БСП Крум Зарков определи спецпрокуратурата като бухалка за политическа разпра:

"Как изведнъж се оказа, че има съд, който мнозинството харесва повече от другите. Обяснете на международните наблюдатели как между 2017 и особено след 2019 г. започна да обикаля един черен микробус из София и страната с надпис "Специализирана прокуратура" и да прибира хора, в това число действащи министри, но не защото са осъдени, а защото имат мерки за неотклонение, които друг съд не би приел. Обяснете им на прокурорите, които се борят срещу тероризма и организираната престъпност, че закриване на специализираните съдилища не означава, че в България повече никой няма да се бори с този феномен. Но надявам се, че означава, че най-накрая някой ще започне да се бори, особено в частта "корупция".

Спецправосъдието е символ на превзетата държава, а структурите са неефективни и са се превърнали в орган за политическа репресия. Това са основните мотиви на управляващите за закриването, заяви Андрей Гюров от "Продължаваме промяната":

"Правим първа голяма крачка с гледането на второ четене на закриването на специализираните съд и прокуратура, станали символ на превзетата държава. Партиите от управляващата коалиция се явиха на избори с тази заявка, с това обещание към избирателите".

Текстовете уреждат още кадровия статут на съдиите, прокурорите и следователите след закриване на специализираните звена, както и условията и реда за тяхното преназначаване. Премахват се и т.нар. кариерни бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на инспектората към ВСС.

Днес парламентът ще разгледа и проекторешението, което предвижда Агенция "Пътна инфраструктура" да заплати 50 процента от всички финансови задължения по договорите за поддръжка на републиканската пътна мрежа. 

В пленарната зала ще бъде гласувано и решението, с което Пътната агенция ще може да заплати 50% от всички финансови задължения по договорите за поддръжка на републиканските пътища. Останалите 50%, които се дължат на строителния бранш, ще бъдат платени след стриктна проверка, обеща премиерът Кирил Петков.

"Заедно с министерството на регионалното развитие ще минем през експертна комисия да оценим дали тези средства са похарчени правомерно. И след такава оценка да има отново санкция на парламента за одобряването на тези средства."

Пътностроителните фирми вчера протестираха с искане моментално да получат половината от дължимите им средства. Проекторешението предвижда браншът да получи първоначален транш от 600 милиона лева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна