Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторият тур на президенския вот може да се превърне в референдум "за" и "срещу" Макрон, смята анализаторът

Любомир Кючуков: Евентуално избиране на Льо Пен може да означава Фрекзит отвътре

"Би се образувало силно националистическо ядро вътре в Съюза – около Франция, Полша и Унгария"

Любомир Кючуков
Снимка: БГНЕС

Позициите на френския президент Еманюел Макрон в момента изглеждат по-слаби от тези преди 5 години, вторият тур на изборите във Франция може да се превърне в референдум "за" и "срещу" Макрон. Това мнение изрази пред БНР Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения.

Макар да имаме същите кандидати на балотажа като преди 5 години, условията са доста различни – има война, кризи в Европа, несигурност, каза Кючюков.

На първия тур наблюдавахме избор между страха и гнева, отбеляза Кючуков.

"Гняв спрямо отминалото президентство на технократа Макрон, обвиняван, че е социално безчувствен президент на богатите и страх от евентуалното бъдещо президентство на крайнодясната Марин льо Пен, но в известна степен и от Макрон, от неговата социална безчувственост. Така че вероятно вотът ще бъде не "за", а "против".

Според Кючуков Льо Пен до известна степен е била подпомогната от крайнодесния Земур, който, "заставайки по-вдясно от нея, я центрира".

Състезанието на първия тур беше между трима, защото радикално левият Меланшон застана съвсем близо до Льо Пен, посочи още Любомир Кючуков.

Еманюел МакронНаблюдаваме преформатиране на френската политическа система – унищожаване и абсорбиране от Макрон на левия и десния център и търсене на по-радикални алтернативи, смята Кючуков.


Ще бъде изключително трудно да се получи енергийна независимост на ЕС от Русия, прогнозира Любомир Кючуков в предаването "Преди всички".

"Това буквално "разкачване" между ЕС и Русия, при това не само в сферата на енергетиката. Тече като цяло процес на цялостно икономическо, дори политическо разделение на европейската тъкан – икономическа и политическа, от Русия."

Едно от най-големите опасения в Брюксел е, че евентуалното избиране на Льо Пен за президент може да означава Фрекзит отвътре, заяви той.

"Тоест оставане на Франция в Европейския съюз, но парализиране на неговата дейност и преформатирането му в съюз на нациите."

По думите му в съдържателен план предложенията на Льо Пен "на практика елиминират основите на ЕС и договорите, с които той е създаден".

Марин льо ПенЕвроскептицизмът на Льо Пен е преди всичко френски национализъм, който обаче може да блокира Европейския съюз, смята анализаторът. 

"Чрез добавянето на Франция, евентуално, към защитниците на тезата за Европа на нациите, би се образувало силно националистическо ядро вътре в Съюза – около Франция, Полша и Унгария."

България е в изолация в ЕС по темата за РСМ, няма разбиране за позициите ни, каза Любомир Кючуков.

"България блокира общоевропейска политика, тя не блокира само началото на преговорите с РСМ."

Според Кючуков България на практика е направила "огромна услуга на македонизма" и е създала "много сериозни антибългарски настроения в РСМ, точно обратното на това, което се стреми да постигне".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

Снимки в публикацията: БГНЕС


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени