Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на село Куманово отново са в протестна готовност

През лятото на миналата година, жители на аксаковското село Куманово заплашиха с протестни действия заради многобройните проблеми в населеното място. Сред тях са лошата инфраструктура, липсата на обществен транспорт и сметопочистването и сметоизвозването. 

Протест в Куманово, ако до 15 юли не започне подобряване на инфраструктурата

Малко след репортажа на Александър Йорданов за проблемите в селото, жителите проведоха среща с кмета на Община Аксаково Атанас Стоилов и кметския наместник Атанаска Пашалова.

Жителите на Куманово няма да протестират, засега...

През ноември бяха предприети и действия по преасфалтиране на някои от осеяните с дупки улици.

От протест до идилия - как в село Куманово започна да се работи по проблемите от десетилетия

Близо половин година по-късно, жители на селото отново ни потърсиха. Според Мира Ангелова и Мария Николова от Инициативния комитет на село Куманово, населеното място е било пренебрегнато в проектобюджета на Община Аксаково за 2022 година. Той е бил гласуван през март, а по думите на двете жени, кметският наместник на Куманово не е присъствал. За Куманово са гласувани 10 хиляди лева за изграждане на предпазни съоръжения срещу наводнения.

Мира Ангелова и Мария Николова недоумяват защо пътят Камернар-Куманово, който според тях е в много лошо състояние и не е ремонтиран от 40 години, отново не влиза в плановете на двете общини, отговарящи за него – Аксаково и Варна. Освен това, на една от новоремонтираните улици отново са зейнали дупки. Проблем остава и сметоизвозването, което е само пет пъти в месеца и преливащите казани са често срещана гледка.

Чуйте повече за проблемите в селото от Мира Ангелова и Мария Николова:

След разговора с Мира и Мария, потърсихме за коментар кмета на Община Аксаково Атанас Стоилов, но не можахме да се свържем с него. Във вторник предстои среща между него и жители на селото. Освен това, от инициативния комитет на село Куманово се заканиха да сезират областния управител на Варненска област и Министерски съвет. При липса на решение на проблемите в селото, не са изключени и протестни действия и затваряне на пътя Каменар-Куманово.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени