Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на Куманово няма да протестират... засега

| обновено на 15.07.21 в 08:25

Отлага се протестът на жителите на аксаковското село Куманово. Поне засега. Той беше планиран за петък, но след среща с кмета на общината Атанас Стоилов и кметския наместник в селото Атанаска Палашева хората решиха да отложат протеста си с два месеца. Ако не видят началото на очакваната положителна промяна, ще изразят недоволството си със затваряне на основен път. 

Около час и половина продължи срещата в Куманово. Пред местното читалище се събраха стотина жители на селото. Проблемите са много, но основни са пътната инфраструктура и липсата на обществен транспорт. Обобщават ги Димитър и Данко.

"Нашата улица, горе долу бива, обаче, руши се всичко, то не се вижда тротоар някъде има ли, няма ли. Плащаш данъци, за какво ги плащаш? Сутрин има един автобус и вечер, слезеш в града, свършиш си работата и после трябва да чакаш цял ден", казва Димитър.

"Пътят за Каменар е на дупки. Тоя път, преди повече от 15-16 години, имах един трабант и се прибирах с него, две гуми наведнъж спуках, има ги и сега", спомня си Данко.

На срещата дойдоха и от инициативния комитет в село Долище. Димитрина Иванова се оплака от окаяното състояние на пътищата:

"Само се запълват дупки и положението е доста сериозно и даже вече имаме жител на селото, който подаде жалба и ще съди община Аксаково заради нанесени щети на личния си автомобил. Вторият проблем е сметоизвозването, не стигат казаните."

За среща с хората в село Куманово дойдоха кметът на община Аксаково Атанас Стоилов и представители на общинския съвет. Идеята им беше да бъде представен новият кметски наместник Атанаска Палашева и нейните приоритети. Тя замени преди месец Иван Инджов, изпълнявал длъжността повече от 20 години. 

Атанаска Палашева изреди приоритетите в програмата си – сред тях и работа по лошата инфраструктура:

"Засега дупките ще бъдат запълнени с фрезован асфалт. Всички улици са огледани. Пътят Каменар – Куманово е на територията на община Варна има възможност за споразумение между двете общини."

Друг много сериозен проблем е леглото на река Батова. Според жители на Куманово то не е почиствано с десетилетия. Заместник-кметът на община Аксаково инж. Красимира Дянкова заяви, че и тази година е имало комисия, която е огледала коритото на реката и е проверила дали има нужда от почистване:

"Действително през населеното място минава дере, което е създавало и преди проблеми, поради което аз и на предходното събрание преди две години ви казах, че за мен този район е рисков и при всички положения ще подготвим проект за цялостна корекция на дерето. И миналата година сме го почиствали частично."

Преди дни от инициативния комитет в Куманово заявиха, че ще протестират в петък, ако не започне ремонт на инфраструктурата до 15 юли. Кметът на общината Атанас Стоилов заяви, че може да се ангажира със срокове само за това, което е изпълнимо и посочи, че до края на август може да се реши проблемът с осветлението. 

В крайна сметка кумановци решиха да дадат два месеца на общинската администрация, но ако и след изтичането им няма адекватни мерки и действия, ще излязат на протест.

Чуйте целия репортаж в звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чудотворна икона на Пресвета Богородица Скоропослушница посрещна Варна

Чудотворната икона на Пресвета Богородица Скоропослушница беше посрещната във Варна.   Свещеници и миряни преминаха с иконата в  литийно шествие от градинката на Севастопол, по главната пешеходна алея  до храм „Св. Арх. Михаил“. След това иконата бе внесена в храма, където ще пребивава, и беше отслужен благодарствен молебен.  Иконата е..

публикувано на 01.05.24 в 16:21

С изложба на икони и гмуркане откриват сезона на остров "Света Анастасия"

Откриване на изложба с икони и великденско гмуркане дава старт на туристическия сезон на остров "Света Анастасия". Той ще започне по–рано и ще предложи на посетителите си богата културна програма с театрални спектакли, концерти и други интересни събития. Това лято туристическият комплекс отбелязва 10-годишен юбилей от откриването му като..

публикувано на 01.05.24 в 15:02

По-скъпи таксита във Варна от днес

От днес влизат в сила новите, по-високи цени на таксиметровия превоз във Варна. Те бяха одобрени на последното заседание на Общинския въвет.  С решението минималната дневна тарифа за километър пробег е вече 1,30 лева , а нощната - 1,50 лева. Досега цените бяха съответно 1,05 лв. и 1,15 лв. От 1 май такситата във Варна поскъпват..

публикувано на 01.05.24 в 07:53
Част от маркираната синя зона по бул.Сливница

Без синя зона във Варна днес

Днес паркирането в централната част на Варна ще е безплатно , информират от Общинското предприятие "Общински паркинги и синя зона". "Синята зона" няма да работи и през останалите празнични дни между 3 и 6 май. От общинското предприятие обаче напомнят, че 2 май, четвъртък, е работен ден и „синята зона“ ще работи с нормално работно време от..

публикувано на 01.05.24 в 07:10

От днес започва серията от безплатни туристически обиколки във Варна

Историята и архитектурата на Варна ще са основен акцент в първата от серията безплатни туристически обиколки на Варна, която ще се състои днес. Началото ще е от 10:30 часа , а сборният пункт е пред Туристическия информационен център (Козирката). 120 безплатни пешеходни туристически обиколки с професионални екскурзоводи ще се проведат..

публикувано на 01.05.24 в 07:06

Промени в разписанията на линии 409 и 109 от днес

От днес автобусите по линия 409 ще обслужват курсове до курортния комплекс "Златни пясъци" на всеки 30 минути между 6.00 часа и 23.00 часа , съобщават от Градски транспорт.  Автобусите по линията посока "Ривиера", след спирка "Изгрев" ще обслужват спирки "Ален мак" и "ВСУ", "Ален мак" /за "Златни пясъци", "Майстор Манол" и след това по..

публикувано на 01.05.24 в 06:50

Облачно и по-малко дъждовно време в сряда

Утрото в сряда ни посреща с облачно и на места все още дъждовно време. Във Варна, както и на други места, днес в ранните сутрешни часове ще превалява дъжд. През деня ще остане предимно облачно и следобед отново е възможно слабо да превали. Вятърът ще е умерен от север-североизток. Минималните температури ще са между 8° и 13°. Максималните..

публикувано на 01.05.24 в 06:03