Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев: Закъсняваме с решението за военна помощ за Украйна и сме в изолация

Росен Плевнелиев
Снимка: Ани Петрова

"Отново закъсняваме и сме в изолация, оставени сами някъде в периферията. Не това е правилното решение за България. Така беше и с темите за пандемията, за Република Северна Македония, за кризата с Украйна".

Това заяви пред БНР Росен Плевнелиев, президент на България от 2012 до 2017 година, който е отличен като Личност на годината на Украйна през 2015 г.

По думите му с войната на Русия в Украйна светът е станал черно-бял:

"Не Украйна е в Русия, а Русия е в Украйна и бомбардира училища, театри, детски градини, избива невинни хора. Крайно време е българските политици да вземат решение по този въпрос. Което означава, че трябва и да възпитават българите. ... България трябва да помогне на Украйна".

Плевнелиев изтъкна, че около 2/3 от българите са за достойно и активно членство на България в ЕС и НАТО и за подкрепа на Украйна, но много политици продължават да се заиграват с малцинствени групи, крайно реакционно настроени.

Коалицията може да се разпадне, ако БСП се оттегли заради евентуално решение за военно-техническа помощ за Украйна, смята той и коментира:

"Тази невъзможна коалиция, която е базирана единствено на омразата и на изчегъртването, трябва да се крепи всеки ден. И напред ли ще се крепят по същия начин - на цената на изолацията на България и на цената на компромиси на нашето членство в ЕС, НАТО и бъдещо членство в еврозоната. ... Това ни обрича на бедност и на нестабилност". 

Росен Плевнелиев попита защо не е бил проведен дебат по същество за избор на управител на БНБ и за влизане на страната ни в еврозоната

Според него коалиционното правителство на Кирил Петков е едно от най-слабите, които някога е имала България, наред с тези на Жан Виденов и на Пламен Орешарски:

"Общото между тях е, че винаги БСП играе водещата роля и всички ги слушат и се съобразяват". 

Той призова да бъде проверено "това паническо уволнение ръководството на държавния оръжеен търговец "Кинтекс", защото, според Плевнелиев, това е доказателство, че са изнасяни индиректно оръжия за Украйна:

"Управляващите трябва честно да излязат и да кажат, че индиректно изнасяме оръжия за Украйна - първо през Фонда в ЕС, доставящ оръжия, в който България плаща вноската си, второ - очевидно е имало такъв казус и през "Кинтекс". 

Интервюто на Снежана Иванова с Росен Плевнелиев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна