Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сливенският симфоничен оркестър със специален великденски концерт

Дирижира директорът на Института "Антонио Вивалди" във Венеция

4
Симфоничен оркестър - Сливен и Кремена Оксенкруг

В Сливен готвят много специално музикално събитие на Велика сряда - по покана на директорката на Сливенския симфоничен оркестър Кремена Оксенкруг в града гостува директорът на Италианския институт „Антонио Вивалди“ - Франческо Фанна. Той ще дирижира първото изпълнение в Сливен, а най-вероятно и в България, на Dixit Dominus (Господ каза) RV595 от Вивалди. 

Диригентът Франческо ФаннаТворбата е една от трите на този автор, писани по Псалм 110. Събран е интересен изпълнителски екип, в който участват италианската певица Кандида Гуида - контраалт, както и вокалният ансамбъл Gli Accordati с ръководител Драгомир Йосифов. За събитието са осигурени и някои специфични инструменти, характерни за оркестровия колорит през бароковата епоха - като клавичембало и пиколо тромпет.

В програмата на концерта в зала "Сливен" от 18.30 ч. е включено и друго произведение на Вивалди, пряко свързано с наближаващия християнски празник Възкресение Христово - Stabat Mater (Страдащата майка).

Повече за идеята разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" директорката на Симфоничния оркестър в Сливен Кремена Оксенкруг. Чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна