Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски пред МВФ и СБ: Украйна се нуждае от 7 млрд. долара месечно

Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна се нуждае от 7 милиарда долара месечно, за да компенсира икономическите си загуби от войната, заяви украинският президент Володимир Зеленски във видеоконферентна връзка с ръководителите на Международния валутен фонд и на Световната банка.

Зеленски заяви, че руснаците поразяват всякакви възможни обекти в Украйна, които могат да служат като база за икономическо развитие, включително железопътни гари, складове за хранителни продукти, петролни рафинерии и заводи.

От своя страна управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че средствата, предоставени на Украйна за покриване на дефицита, изчисляван от правителството в Киев през март на над 2,7 милиарда долара, трябва да се осигуряват като грантове, вместо заеми, за да не бъде страната претоварена с дълг.

В най-актуалния си доклад Международният валутен фонд прогнозира, че икономиката на страната ще се свие с 35 процента тази година.

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас заяви, че по първоначални оценки материалните загуби на Украйна досега възлизат на 60 милиарда долара. 

Европейско ембарго върху руския петрол и газ може да доведе до повече поражения за Европа, отколкото за Русия - това заяви министърът на финансите на Съединените щати Джанет Йелън след среща във Вашингтон с премиера и с финансовия министър на Украйна - Денис Шмихал и Серхий Марченко.

Йелън обясни, че европейско ембарго би довело до скок на цените на петрола и на природния газ на световните пазари. А отрицателното отражение върху руската икономика ще е сравнително малко - защото тя ще изнася по-малко, но пък ще печели повече от това, което изнася.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна