Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече оръжейни доставки за Украйна, както призовава президентът Зеленски

| обновено на 21.04.22 в 21:38
Украински спасители разчистват мини до град Бровари в района на Киев, 21 април 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Украйна Володмир Зеленски използва поредното си видеообръщение към депутати от западна държава - днес към парламента на Португалия, за да призове за помощ с тежко въоръжение и още по-тежки санкции срещу Русия.

Малко по-рано президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви нов транш американска военна помощ за Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски отбеляза, че съюзниците изглежда са започнали по-добре да разбират необходимостта от тежко въоръжение след дни на молби за още оръжейни доставки.

За преосмисляне на отбранителните способности на съюзниците в НАТО и особено по източния фланг призова естонската външна министърка Ева-Мария Лийметс:

"Поради тази причина Естония реши да повиши разходите си за отбрана до два и половина  процента от БВП. Също толкова важна е помощта за Украйна, която през последните два месеца храбро защитава основните европейски ценности", обяви Лийметс след разговори в Талин с германската външна министърка Аналена Бербок, която е на обиколка в балтийските държави.

"Наши съюзници вече доставят тежко въоръжение. Това за нас вече не е табу", обяви Бербок вчера в Рига след дълги обсъждания с коалиционните партньори в германското правителство, а днес в Талин поясни:

"Помагаме на нашите съюзници, които могат веднага да предоставят тежко въоръжение на Украйна, като го заменяме с оборудване наше производство. Причината е, че те притежават съветски оръжия, с които украинските войници могат да боряват без предварително обучение".

В тази схема вече участват Словения и Словакия, които ще подновят танковете си с германски "Леопард"-2, "Боксер" и "Пума" срещу изпращане на Украйна на Т-72 съветско производство, които в момента са на въоръжение в двете държави.

"В масови гробове край Киев са погребани 1020 цивилни", заяви вицепремиерът на Украйна Олга Стефанишина в Бородянка, предградие северозападно от столицата Киев. Телата на загиналите граждани са открити в срутените сгради и по улиците на киевските предградия, допълни тя.

От Бородянка, където пристигна заедно с датския премиер Мете Фредериксен, испанският премиер Педро Санчес осъди "зверствата", за които се твърди, че са извършени от руските сили в киевското предградие.

"Шокиран съм", написа той в "Туитър" и обеща, че Испания няма да остави украинския народ сам и ще изпрати "всичката необходима хуманитарна и военна помощ". За Украйна вече пътува кораб на испанския флот с военна техника, съобщи Санчес. Той посочи, че Украйна ще получи 200 тона испански боеприпаси и военно оборудване. 

Дания предоставя на Украйна нов транш финансова помощ в размер на близо 83 милиона евро, съобщи премиерът Мете Фредериксен в Киев.

А парламентът в Копенхаген реши да изпрати хиляда военнослужещи в Латвия като ясен сигнал към балтийските държави, че Дания приема сериозно опасенията им за сигурността след руското военно нахлуване в Украйна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Володимир Зеленски и Еманюел Макрон на пресконференция в Париж

Макрон би искал преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС да започнат "до края на месеца"

Френският президент Еманюел Макрон заяви в петък, че би искал преговорите за присъединяване на Киев към ЕС да започнат "до края на месеца", съобщава Франс прес. "Франция продължава да подкрепя Украйна във всички области, включително на европейско ниво, като се стреми към ефективно стартиране на преговорите за членство до края на месеца",..

публикувано на 07.06.24 в 21:21

Сух режим в Кочериново и Сапарева баня заради изборите в неделя

Продажбата на алкохолни напитки в общините Кочериново и Сапарева баня заради изборите в неделя се забранява. Издадена е специална заповед за това на кметовете Станислав Горов на Кочериново и на Калин Гелев, който е градоначалник на Сапарева баня. Забраната е от 22.00 часа на 8-и юни до 22.00 часа на 9-и юни. 24-часовият сух режим касае и..

публикувано на 07.06.24 в 20:46
Река Въча, снимката е илюстративна

Община Кричим предупреждава за възможно внезапно повишаване на нивото на река Въча

За възможност за внезапно повишаване на нивото на река Въча, предупреждават от Община Кричим. Опасността от високи води е по поречието след Кричим до село Куртово Kонаре, заяви кметът Атанас Калчев, който е получил писмо от Басейнова дирекция "Източнобеломорски район". От дирекцията се позовават на сигнал, постъпил на "зеления телефон", че..

публикувано на 07.06.24 в 20:38
Президентът на Русия Владимир Путин

Руският президент изрази увереност, че ще победи в Украйна и без ядрено оръжие

Владимир Путин не изключва промени в руската ядрена доктрина, която определя условията, при които подобни оръжия могат да бъдат използвани, предаде Ройтерс. "Имаме ядрена доктрина и в нея е записано всичко. Използване на ядрено оръжие е възможно при изключителни, само при изключителни случаи, когато суверенитетът и териториалната цялост на..

публикувано на 07.06.24 в 20:24

Нов протест затвори движението по ул. "Фритьоф Нансен" в центъра на София

Тази вечер се проведе нов протест на кръстовището на бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Фритьоф Нансен" в центъра на София. Движението по ул. "Фритьоф Нансен" беше затворено от протестиращи, а по бул. "Патриарх Евтимий" движението е само в едната лента. Да бъде върната старата организация на движение, поискаха протестиращите. Според..

публикувано на 07.06.24 в 19:56
Росица Матева

ЦИК все още смята, че трябва да се унищожат неизползваните изборни ролки от местния вот в София

Централната избирателна комисия продължава да смята, че Столична община трябва да   унищожи неизползваните от предходните два избора ролки със специализирана хартия за бюлетините от машините. Темата бе коментирана на днешното заседание на комисията. Казусът продължи да се коментира и те са от ЦИК, след като Столичната община отново отказа да..

публикувано на 07.06.24 в 19:42

Правителството отпуска до 1 млн. лв. за дооборудване на хеликоптера за спешна медицинска помощ

До 1 милион лева ще бъдат отпуснати с постановление на Министерския съвет за дооборудване на хеликоптера за спешна медицинска помощ по въздух. Това съобщи   служебният премиер Димитър Главчев. Средствата ще бъдат за кувьоз за новородени, за преносима апаратура, осигуряваща непрекъснато подаване на кислород и за система за планинско..

публикувано на 07.06.24 в 19:25